Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av sju förskolor blir kvar

/
  • Foto:ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Träffade politiker. Lilla Ida Björklund från Sätra tyckte att politikerdebatten var måttligt rolig.

GÄVLE
Socialdemokraterna fick backa.
Två av de nedläggningshotade öppna förskolorna blir kvar. I alla fall till årets slut.
Vilka de två är kan man dock inte säga nu.

Annons
Gårdagens möte med den nya barn- och ungdomsnämnden visade hur svårt det kan vara för socialdemokraterna att styra i minoritet. Ställda inför en enig opposition i frågorna så får s-ledamöterna helt enkelt foga sig.
Som GD tidigare berättat så föreslog budgetberedningen att de sju kommunala öppna förskolorna runt om i Gävle skulle läggas ned från halvårsskiftet. Eller senast den första augusti. Något som skulle ge en besparing på 2,3 miljoner kronor för det andra halvåret.
Det var också grundbudet från s i går.

S utan stöd
Men det stod tidigt klart att de var ensamma om det förslaget. Oppositionen hade nämligen kommit överens om att behålla mellan en till tre av de öppna förskolorna. Genom att utgå från uppgifter kring var det är störst behov, där barnen har det tufft och föräldrarna behöver stödet mest, skulle man avgöra hur många och vilka som blir kvar.
Folkpartiets grundbud var dock att man ville behålla alla de sju öppna förskolorna. Men de hängde snabbt på oppositionståget.
Argumenten för att behålla några stycken var att man kan satsa mer på samverkan med socialtjänsten, barnavårdscentralen och liknande myndigheter för att bättre hjälpa barn i utsatta miljöer. Starka röster för det hördes från Ulla Andersson, v, Birgittha Bjerkén, m och Niels Hebert, mp. Den sistnämnde fick till och med en spontan applåd för sitt inlägg av de tillresta åhörarna.

Behålla två
Nye nämndsordföranden Jens Leidermark, s, lyckades inte övertyga oppositionen om att man måste ta svåra nedskärningsbeslut som det här för att rädda ekonomin. Det är inte seriöst att bara plocka bort en besparing och låta bli att tala om var pengarna ska tas. Någon drabbas ju ändå i slutändan, menade han.
Ann Jonsson, m, kontrade med att det kan vara minst lika oseriöst att avveckla de öppna förskolorna när man inte vet vilka följder det får.
Efter att ha konsulterat med sina partikamrater gick Jens Leidermark med på oppositionens förslag. Han lyckades få dem att gå med på att behålla två av de sju förskolorna som var nedläggningshotade. Fp och mp reserverade sig eftersom de i sista stund ville ha tre kvar.
Nu blir det upp till skolförvaltningen att ta fram vilka två öppna förskolor som ska bli kvar. Men det blir som sagt bara till årsskiftet. Därefter hoppas nämnden kunna skjuta över verksamheten i annan regi. Man ska främja alternativa lösningar.
Förutom den frågan blev det en del diskussion kring avvecklingen av hemma hos-verksamheten. Man enades dock om att se över den samtidigt som man ser över natt och dag.
Båda ger hjälp med barnpassning för föräldrar som jobbar nätter.
Ulla Andersson lyckades få in en uppgift att man ska se över de dyra kostnaderna för särskoleskjutsar.
Däremot misslyckades moderaterna med att få stöd för en avgift även för det tredje barnet som en familj har inom barnomsorgen.

Gick igenom
I övrigt gick förslagen igenom som planerat för socialdemokraterna.
Det betyder att akutpotterna inom förskolan och skolan avvecklas. Barn i åldrarna fyra-fem år till föräldrar som är föräldralediga bara får allmän förskola tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.
Skolskjutsarna för sexåringar upphör till hösten.
Kilometergränsen för skolskjutsar för högstadieeleverna höjs från fyra till fem kilometer.
Arbetet med att anpassa lokalerna efter sjunkande elevantal ska skyndas på.
Kulturskolans verksamhet ska ses över. Avvecklas Kulturskolan efter det kan budgetbesparingen bli mellan 15 och 20 miljoner kronor.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons