Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två häktades för mordet

/
  • Häktad. Den 29-årige mannen från Gävle är inte längre misstänkt för mordet på Claes Andersson i Ockelbo.  Inte heller är han misstänkt för att ha hållit i det vapen som någon avlossade mot en polispatrull i Bergby.  Men 29-åringen är däremot fortsatt misstänkt för grovt rån i samband med vapenstölden i Vansbron.

GÄVLE
Två män från Hälsingland, 26 och 25 år, häktades i går på sannolika skäl misstänkta för mordet på Claes Andersson i Ockelbo.

Annons
Den 29-årige gävlebon är inte längre misstänkt för mordet, men häktades ändå misstänkt för deltagande i rånet mot en gård i Vansbron då flera jaktvapen stals.
Mycket litet nytt framkom under fredagens förhandling i Sandvikens tingsrätt. Åklagaren begärde och fick stängda dörrar. Ingen ur allmänheten kunde ta del av bevisningen mot männen.

Mordmisstankar slopas
Beträffande 29-åringen från Gävle har misstankarna rubricerats på olika sätt under dagarna efter de tragiska händelserna i måndags kväll. Kort efter gripandet var han inte misstänkt för att ha varit på mordplatsen, där männen från Hälsingland greps. Men anhållningsbeslutet ändrade på den saken. Nu var 29-åringen misstänkt för dråp eller mordförsök på 70-åringen.
Den begäran om häktning vice chefsåklagare lämnade in till Sandvikens tingsrätt slog in den på kurs som sannolikt gäller framöver, att mordmisstankarna slopas. 29-åringen kommer knappast att åter misstänkas för mordet. Inte heller är han misstänkt för att ha hållit i det vapen som någon avlossade mot en polispatrull i Bergby.
29-åringen är däremot fortsatt aktuell att åtalas för grovt rån beträffande vapenstölden i Vansbron.
29-åringen medgav att det var han som visste att det förvarades vapen på gården. Ändå nekade han, via sin försvarare Göran Lundvik, till brott med motiveringen att han tänkte stjäla kanyler.
De två männen från Hälsingland var gömda under sina jackor, för att undgå att fotograferas, när de fördes in till förhandlingen av civilklädd polis. I rättssalen såg den yngre av de två, 25-åringen från Stocka, närmast spenslig ut vid det stora bordet.
Båda häktades som på sannolika skäl misstänkta för mordet på Claes Andersson. Dessutom är de på sannolika skäl misstänkta för mordförsök genom skottlossningen mot en polisbil i Stenbäcken. Att de även misstänks för det grova rånet i Vansbron är sannolikt deras minsta problem.
Deras advokater har en svår sits för att klara sin klienter från långa straff.
- Jag har inga kommentarer. Därför är det ingen idé att du frågar, säger Söderhamnsadvokaten Bo Flodström, 26-åringens försvarare, när han hastigt lämnade Sandvikens tingsrätt.
- Han förnekar brott, säger Hans Myhrberg, som försvarar 25-åringen.
Nästan inget är känt om förundersökningen. Därför går det bara att spekulera i polisens möjlighet att avgöra vem av männen från Hälsingland som avlossade det dödande skottet. Men sannolikheten för ett Lindomefall, där morddömda skyllde på varandra och friades, är liten.
Händelserna i Ockelbo har mer än en kuslig parallell med Malexandermorden 1997. Även där sköt man mot poliser. Precis som nu var problemet att avgöra vem som sköt polismännen till döds.

Flera omhäktningar?
Tingsrätten och senare hovrätten tolkade situationen på ett sätt som blev vägledande. Man ansåg att gärningsmännen hade agerat "tillsammans och i samförstånd". Vem som höll i vapnet var oväsentligt för den fällande morddomen.
Även de två männen från Hälsingland kan, om utredningen misslyckas med att peka ut en av dem, komma att åtalas för att ha genomfört mordet tillsammans och i samförstånd.
- Inga dörrar är stängda, kommenterar vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.
Åtal mot alla tre ska enligt tingsrätten väckas senast den 7 november. Men troligast är att flera omhäktningar väntar innan det sker.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons