Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två kvitton finns – men bara en båt

/
  • Den snabba motorbåten, liknande den på bilden, beslagtogs av polisen i samband med razzian mot den 37-årige lyxhälaren. Två män ska nu göra upp i tingsrätten om vem som är båtens rättmätiga ägare. Både 40-åringen och 24-åringen har en köpehandling som visar att de har köpt motorbåten från en båthandlare i USA.

Båten beslagtogs under utredningen av lyxhälarens tillgångar.
Utredningen lades ned och nu tvistar två män om vem som är båtens verklige ägare.
Båda två kan nämligen visa upp kvitto på att de köpt båten.

Annons

Motorbåten blev något av ett hatobjekt bland utredarna på polisens grova brottsenhet. Under utredningen av den 37-årige lyxhälarens tillgångar togs båten, värderad till ett par hundra tusen kronor, i beslag eftersom mycket tydde på att den tillhörde honom.

Båten hamnade i Gävle efter att en 24-årig man från Farsta sett till att den kördes till Fliskärs småbåtshamn.

I förhör har 24-åringen berättat att hans kompis, lyxhälaren, skulle hjälpa honom att hitta en köpare till båten.

Eftersom båten var stöldanmäld häktades 24-åringen för häleri men han släpptes sedan i brist på bevis.

Polisen behöll båten men trots att arbetstimme lades till arbetstimme uppstod allt fler frågetecken om den flytande farkosten i Fliskär. Utredarna kom fram till att den var köpt i USA men ju fler personer som hördes om båtens ägarförhållanden, desto mer tätnade mystiken.

Utöver 24-åringen gjorde även en 40-årig man från Helsingborg anspråk på båten. Till slut fattade förundersökningsledaren Christer Sammens beslutet att lägga ned den delen av utredningen.

– Ja, det var en jävla röra med den där båten, suckar han.

– Vi hade kunnat utreda det där ärendet hur länge som helst men vi hade tillräckligt att göra med att utreda 37-åringens alla bilförsäljningar. Vi var tvungna att dra en gräns, säger han.

Polisen har nu hävt beslaget vilket innebär att dess rättmätige ägare kan hämta den från polisens lager. 40-åringen har därför begärt att båten ska beläggas med kvarstad eftersom han tänker bevisa att den tillhör honom.

Som stöd för sitt anspråk på båten har 40-åringen en köpehandling från USA. Det är han dock inte ensam om. Även 24-åringen kan visa upp en sådan handling.

Men i sin skrivelse till rätten påpekar 40-åringen att varken säljaren eller företaget som sålde båten finns i USA:s motsvarighet till Gula sidorna.

Trots att båten tagit upp så mycket av Christer Sammens och utredarnas tid är han inte intresserad av att få veta hur det går i tvistemålet mellan de två männen.

– Jag vill inte höra talas om den där båten mer, säger han.

Mer läsning

Annons