Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nior att räkna med

/
  • Lovisa Engberg och Per Wettergren hör till Sveriges bästa niondeklassare på matte. Av 53 tävlande kom de på 27:e och 35:e plats i mattetävlingen i Stockholm i helgen. Båda tyckte det var intressant att se mattegymnasiet   i Danderyd, nu blir det lättare att välja gymnasium. Foto: Lars Wigert

Lovisa Engberg och Per Wettergren från Solängsskolan klarade sig riktigt bra i högstadiets mattetävling i Stockholm i helgen. Per kom på 27:e plats och Lovisa på 35:e plats av Sveriges 53 skickligaste niondeklassare.

Annons
Gävle
Tävlingen hölls på matematikgymnasiet i Danderyd och pågick från nio på morgonen till lunchtid. Sex uppgifter med högst sju poäng på varje skulle lösas. Av 42 möjliga, tog Per hem 19 och Lovisa 15 poäng.
Per känner sig nöjd med sin prestation och Lovisa känner sig ganska nöjd.
- Den första uppgiften där man skulle pricka in rätt siffra var enkel, berättar Lovisa. Men den sista hoppade jag över, den var alldeles för svår.
Mest stolt är hon över uppgift nummer fyra. Den klarade hon hela fast den var svår. Där gällde det att visa alla möjliga lösningar på ett speciellt tal.
- Jag visste precis vad jag skulle göra, det var min typ av uppgift, säger hon.
Det var också intressant att få besöka matematikgymnasiet i Danderyd. Både Lovisa och Per har funderat på att söka dit.
- Men nu slipper jag fundera mer, säger Lovisa. Jag kände att det inte var min grej att gå där och jag vill helst inte flytta heller så nu blir det natur på Vasa för mig.
- Det var lite väl seriöst om matten där, tycker Per. Jag tror jag stannar i Gävle och går natur internationell på Vasa.
Per har alltid haft lätt för logiskt tänkande, kanske han ärvt det efter sin pappa som är läkare. Själv vet han inte vad han vill bli, därför vill han se till att skaffa sig valmöjligheter.
Lovisa funderar på att bli någon sorts ingenjör, den titeln har både mamma och pappa.
- Det blir säkert på Lantmäteriverket som de, men det vill jag inte, säger Lovisa och skrattar.

Helen Granditsky

Mer läsning

Annons