Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två skolor - i en skola?

/
  • Arkivbild: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Skola - and school. Engelska skolan letar lokaler. Det lutar åt att man flyttar in i Brynässkolan. Silvanum och On Offs gamla lokaler i Hagaström är andra alternativ.

GÄVLEEngelska skolan kan komma att flytta in på Brynässkolan.På torsdag kommer representanter från friskolan för att inspektera lokalerna.

Annons
Kommunen har också startat en utredning om det går att få in Engelska skolan i en del av Brynässkolan.
- Vi vet att det är en fin gammal skola. En gammal skola är alltid det billigaste alternativet. Då vet vi att vi får stora klassrum och att allt är klart. Vi söker ju efter något som är kostnadseffektivt, säger Inger Mangs från Internationella Engelska skolan.

On Off -eller Silvanum?
Friskolan har också kollat in andra alternativ inför skolstarten nästa höst, bland annat Onoffs tidigare lokaler i Hagaström som nu står tomma. Nackdelen är att det krävs en stor ombyggnad, dessutom ligger byggnaden avigt till.
Silvanums lokaler har lockat mer men är inte heller helt lämpliga. Även där krävs en ombyggnad vilket blir dyrt.
Dessutom finns en risk att lokalerna är för små. Från start vill Engelska skolan helst ha 300 elever i årskurserna 6-9 för att ekonomin ska gå ihop.
Därför verkar Brynässkolan i dag vara det bästa alternativet.
Barn- och ungdomsförvaltningen verkar inte heller ha något emot planerna.
Rektorerna på Brynäs har tillsammans med områdeschefen fått i uppdrag att se om det går att göra plats för friskolan på Brynäs.
En del av Brynässkolans elever kan då komma att få flytta till den nyrustade Stenebergsskolan där det finns utrymme att ta emot fler elever
- För att rusta Stenebergsskolan var villkoret att försöka tömma Brynässkolan så mycket att det gick att lägga den i malpåse, säger Ulf Hellström som är friskolornas kontaktperson på Barn och Ungdom.

Kan samsas
Han tror på en lösning där friskolan och en del av den kommunala skolan kan samsas på Brynässkolan.
- Rent ekonomiskt är det bäst för oss om friskolan etablerar sig i en skola som vi redan betalar hyra för, menar han.
Engelska skolan har redan haft ett informationsmöte för intresserade elever och föräldrar i Gävle. Hittills har 146 elever anmält sig. Inger Mangs tror att det kommer att bli fler efter nästa möte på torsdag.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons