Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvååringar lär sig simma

GÄVLELära tvååringar simma Är det möjligt? Javisst! Under hösten har drygt 20 barn mellan två och fem år fått vattenvana i länssjukhusets träningsbassäng. De är inte längre rädda för vatten och kan ta sig fram en bit alldeles på egen hand. För det mesta blir det hundsim när de kavar sig fram, ömsom över, ömsom under vattenytan..

Annons
Kursen i småbarnsim är den första i sitt slag. Erfarenheterna från försöket i Gävle är så goda att det blir en ny kursserie efter årsskiftet.
Förhoppningen är att även andra SLS-avdelningar i landet ska börja med småbarnsim. Intresset verkar i alla händelser stort. Förkortningen står för Svenska livräddningssällskapet.
- Vårt mål är att barn som ramlar i vattnet inte ska bli rädda och att de ska kunna ta sig sig till bryggan eller båten, säger Henrik Tengqvist. Han är en av instruktörerna från Gävleborgsavdelningen av SLS.

Tränar sin vattenvana
De sex senaste helgerna har deltagarna fått bättra på sin vattenvana i den djupa träningsbassängen vid länssjukhuset. Bara de vuxna bottnar där. Barnen har gjort stora framsteg. Flera i gruppen av två- och treåringar simmar fem meter bort till mamma eller pappa på andra sidan bassängen. Eller till någon av ledarna som alltid är med i vattnet.
Simträningen för små barn började med ett projekt kallat Tryggare bad. Livräddningssällskapet får in rapporter från drunkningstillbud i badanläggningar. Dessa visar att barn i åldrar mellan två och fem år ofta är drabbade av tillbud. Gruppen ville göra något åt detta och började söka förebildar.
Man fann att man i Australien sedan länge lärt små barn att själva klara sig in till bassängkanten om de skulle falla i vattnet. Där är villapooler mycket vanligare än hos oss. Livräddningssällskapet förde över delar av den australiska metoden hit.

Lek och övningar
Och nu tillämpas den för första gången "på riktigt". Tidigare har simlärare inom SLS testat sig fram med sina egna barn som försöksobjekt.
Träningspassen innehåller mycket vattenlek och men också direkta simövningar. Liksom sång.
De flesta även i gruppen två- och treåringar tar sig efter sex helgers träning fram några meter i vattnet med hundsim.
- Vi har också sett att en del lärt sig bensparken i crawl, säger Henrik. Barnen får också prova på fjärils- och ryggsim.

Bröstsim från sex år
Bröstsim, som är ett bra simsätt, ägnar man sig inte åt. Det är nämligen svårast av de fem simsättet vad gäller motoriken.
- Barn ska vara sex år innan man försöker lära dem bröstsim, konstaterar Tengqvist och tillägger att just sex år är en perfekt ålder. Det har nämligen visat sig vara en klar fördel att barn kan simma när de börjar lära sig läsa. Det hänger ihop med hjärnhalvornas funktioner.
Lii Tjörneryd från Valbo har haft sina två pojkar med i barnsimskolan. Noel, två år, har dock bara varit med några gånger och är fortfarande litet osäker men gör framsteg varje gång. Storebror klarar sig själv i bassängen utan problem.
- Det här är jättetoppen. Jag tänker fortsätta simma med mina barn, säger hon.
Alva, tre år, beter sig totalt orädd i bassängen. Hon simmar ofta under vattnet och sticker upp nosen när det är dags för en nya luft. Hon har varit med om hela kursen. Och hade viss vattenvana redan tidigare..
Hon är nämligen dotter till Henrik Tengqvist och har tjuvtränat redan innan kursen kom igång.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons