Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåspråkigt boende en extra trygghet

GÄVLELauri Hotti trivs på Konvaljen, den enda tvåspråkiga våningen inom Gävles äldreomsorg.

Annons
Han hade hört talas om det finskspråkiga boendet och fick flytta in för ett drygt år sedan när han inte längre kunde bo kvar hemma.
- Jag pratar inte svenska längre, men förstår lite grand, berättar han på finska.
Undersköterskan Kaarina Kylmäluoma översätter. Eftersom han på äldre dagar glömt en del av sin svenska tycker han att det är bra att kunna få hjälp på Konvaljen där sju av de åtta anställda pratar både svenska och finska. Och personalen trivs med att arbeta på en tvåspråkig arbetsplats.
- Jag tänkte att jag skulle prova på det finska boendet. Det var en utmaning att prata finska hela dagarna, säger Britta Meriä.
Hon började på Konvaljen på Sofia Magdalena i augusti 2000 efter att ha gått ut sin undersköterskeutbildning.
Kaarina Kylmäluoma och Helena Manninen hörde talas om boendet under sin utbildning och var klara precis lagom till starten i januari 2000.

Stort hjälpbehov
De som flyttar in till ett äldreboende i dag är ofta inte så pigga utan i behov av mycket hjälp. Men Britta Meriä berättar att flera av de gamla har börjat prata mer sedan de kan tala finska med henne och de andra och att de får mer kontakt.
- De känner trygghet med oss, säger Kaarina Kylmäluoma.
55 kommuner, förutom de fem i Norrbotten där finska är minoritetsspråk, hade äldreomsorg med finskspråkig personal 2001. Socialstyrelsen konstaterar att det även ger anhöriga trygghet.
- Det här är ett litet försök eftersom vi inte har haft sådan här verksamhet tidigare, säger områdeschef Marita Olsson-Narving som ska göra en uppföljning under året.
Det kan vara svårt att hitta finsktalande vikarier, men Helena Manninen tycker att det fungerar bra ändå hittills.
Konvaljen har kontakt med den finska församlingen och en diakonissa kommer på regelbundna besök. Besökande musiker och sångare bjuder på finska sånger och finsk tango. Till högtider bakar och lagar personalen finska specialiteter eller köper färdigt. Till exempel påskefterrätten memma, simma i glasen till första maj och julstjärnekakorna med plommonsylt.
De tre undersköterskorna tycker att det nya boendet blev som de hade tänkt. Under de tre åren har alla utom en av de åtta lägenheterna fått finsktalande hyresgäster. En kvinna bor kvar sedan tidigare. Det är ingen kö till boendet utan den som har velat flytta dit har fått göra det.
- Det har känts spännande och jätteroligt, säger Helena Manninen om uppbyggnadsskedet.


Anna
Bagge
026-15 96 47 anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons