Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om svenskundervisning

GÄVLEI går berättade GD att kommunen tillsammans med Migrationsverket ska starta ett projekt för att asylsökande i Gävle ska börja läsa svenska innan de fått uppehållstillstånd. Det upprör Integra AB, ett Uppsalabaserat företag som har ett avtal med Migrationsverket om att undervisa asylsökande i svenska och samhällskunskap.

Annons
50 elever
I Gävle hyr företaget in sig i ABF:s lokaler där två lärare arbetar med drygt 50 elever.
- Migrationsverket har ju ett avtal med oss, säger Carlos Toledo, utbildningsansvarig på Integra. Bryter de det nu?
Det EU-finansierade samarbetsprojektet mellan Invandrarcentrum och Migrationsverket går ut på att kommunen ska erbjuda praktik och sfi-undervisning (svenska för invandrare) redan innan de asylsökande vet om de får stanna i Sverige.

Träff i september
Handläggaren Lennart Nilsson på Migrationsverket i Sundsvall berättar för GD att han ska träffa en representant från kommunen för att bestämma hur verksamheten ska utformas.
- Vi ska sätta oss ner nu i september och prata om praktiska saker, säger Lennart Nilsson. Jag vet ännu inte vart det landar.
Robert Larsson, chef för Invandrarcentrum, vill tona ner konkurrenshotet mot Integra.
- Integras enklare form av svenskundervisning behövs även fortsättningsvis, säger han. Deras undervisning är en lämplig början som vi kan bygga vidare på.
Enligt Robert Larsson har Integra avtalat om att sköta undervisningen under de asylsökandes första månader medan de väntar på uppehållstillstånd.

Sex månader
Även Lennart Nilsson på Migrationsverket säger att de asylsökande bara undervisas av Integra i sex månader - sedan är skolan slut.
Men Carlos Toledo hävdar att Integras avtal med Migrationsverket handlar om hela perioden fram tills att den asylsökande fått uppehållstillstånd - eller lärt sig svenska.
- Jag tycker det här är väldigt dåligt av Migrationsverket, jag ska ringa och prata med dem, säger han. Enligt avtalet finns det ingen tidsbegränsning, utan vi ska undervisa dem tills de har lärt sig.
- Vår undervisning skiljer sig mycket från kommunens sfi-undervisning, som mest handlar om grammatik och sånt, säger Carlos Toledo. Vi tycker att språk är mycket mer än så.
MARIAM NARAGHI
026-159639
mariam.naraghi_gd.se

Mer läsning

Annons