Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Twar vanligt hos dagisbarn i Gävle

GÄVLE Nio daghem i Gävle undersöktes på jakt efter twar. En ny doktorsavhandling visar att bakterien är vanlig hos små barn, men inte alls så farlig som man trott tidigare. Twar utpekades som orsaken till att flera orienterare dog för tio år sedan.

Annons
Bakterien chlamydia pneumoniae, tidigare kallad twar, är vanlig hos små barn, men ger oftast inga eller lindriga symptom.
Det konstaterar barnläkaren Erik Normann i sin doktorsavhandling.
Han arbetar numera på spädbarnsavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men jobbade tidigare på barnkliniken i Gävle.
När han tillsammans med Björn Wettergren, tidigare chef för barnkliniken på länssjukhuset, och mikrobiologen Håkan Gnarpe började leta efter bakterien under 1990-talet ansågs den ovanlig hos barn och troddes ge allvarliga symptom som lunginflammation och bronkit.
I doktorsavhandlingen har han undersökt barn på nio daghem i Gävle, barn som kom till sjukhuset med luftvägsbesvär samt barn i Stockholm som ingår i en studie om miljöfaktorer och astma.
- Vi upptäckte hur vanlig den är, säger Erik Normann.
Mellan 4 och 39 procent av dagisbarnen hade bakterien.
- Det verkar som om det var en epidemi i Gävle de där åren.
Tvärtemot vad man tidigare trodde hade de flesta inga symptom alls eller symptom som vid en vanlig förkylning.
Efter fyra år gjordes en uppföljande enkät som visade att de barn som haft bakterien hade mindre allergi och astma än de barn som inte hade haft den.
- Det var ett överraskande fynd, säger Erik Normann, men konstaterar att det resultatet kan bero på slumpen.
För att kunna säga att det finns ett samband krävs fler studier.
Chlamydia pneumoniae blev under namnet twar för drygt tio år sedan utpekad som orsaken till att flera orienterare dog. Nu tror forskarna att det var en annan bakterie, bartonella, som orsakade deras död.
På fredag disputerar Erik Normann med sin doktorsavhandling på Uppsala universitet.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons