Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska tandläkare fyller hål

GÄVLE
13 tandläkare från Tyskland är på ingång till Gävleborg. De ska arbeta inom folktandvården och är kontrakterade på två år.

Annons
Rekryteringen kostar två-tre miljoner kronor men är nödvändig för att undvika tandläkarbrist i länet, enligt Svante Lönnbark, tandvårdschef på landstinget i Gävleborg
- Utbudet av tandläkare i Sverige i dag räcker inte för att täcka vårt rekryteringsbehov, säger han.
Under de senaste tio åren har antalet tandläkare i Sverige minskat från knappt 10 000 till 7 600.
Det beror bland annat på att färre utbildas än tidigare. Dessutom har en viss utvandring av tandläkare skett till England.

Överskott i Tyskland
Detta har föranlett flera landsting, däribland Gävleborgs, att undersöka möjligheten att rekrytera tandläkare från andra länder.
Intresset har särskilt vänts mot Tyskland där det råder ett överskott på tandläkare.
När landstinget i Gävleborg annonserade efter tandläkare i tyska tandläkartidningar visade sig intresset vara stort. Ett 80-tal svar kom in.
En grupp med klinickchefer åkte till Tyskland för att intervjua ett urval av de intresserade. Tandläkarna fick sedan åka till Gävleborg för att titta närmare på länet och bekanta sig med folktandvården.
Nu har 13 tandläkare skrivit tvåårskontrakt med landstinget i Gävleborg. De ska jobba på olika tandvårdskliniker i länet och börjar i mitten av augusti. De flesta placeras i Hälsingland där behovet är störst.

Tillför kunskaper
- Vi ser mycket positivt på det här, vi tror att de tyska tandläkarna kan tillföra oss nyttiga kunskaper och erfarenheter, säger Svante Lönnbark.
Som utbildad tandläkare i ett EU-land är man automatiskt godkänd att arbeta i ett annat EU-land. Problemet är språket. Innan tyskarna kommer hit ska de därför genomgå en utbildning i svenska.
Utbildningen bedrivs vid ett utbildningsinstitut i Kiel och pågår i 21 veckor.
- När de är klara med utbildningen ska de kunna ungefär 850 svenska ord, det motsvarar nivån hos en svensk elev i nionde klass, säger Svante Lönnbark.
Tandläkarna ska också få en introduktionsutbildning för att lära sig hur svensk tandvård fungerar. Svante Lönnbark tror att tandläkarna kommer att smälta väl in i folktandvårdens organisation.
- Det är inga större skillnader i arbetssätt mellan Sverige och Tyskland, säger han.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons