Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst i valstugorna på torget

/
  • Foto: NICK BLACKMONAvslutad kampanj. Adam Pålsson och Sofia Sundström har ägnat de senasteveckorna åt att kampanja för ett ja till EMU. Men nu har allt sådant kampanjarbete avstannat. De fanns dock på plats vid Stortorget på fredagen. - Människor säger att hon saknas. De kan inte förstå att det här har hänt, säger Adam Pålsson.Kurt och Mona Wikström stannade till för att skriva i kondoleansboken.

GÄVLE
I flera veckor har Sofia Sundström och Adam Pålsson arbetat för ett ja till EMU. Just nu skulle de ha varit inne i slutspurten. På fredagen stod de i stället tysta intill ett bord med ljus, kondoleansbok och ett porträtt på den mördade utrikesministern Anna Lindh.

Annons
- Nu är det bara jobbigt att stå här, säger Sofia Sundström.
Kampanjarbetet inför söndagens folkomröstning har avstannat. Båda sidor är överens om att inte genomföra de debatter och aktiviteter som planerats. Däremot har man sagt att man kommer att finnas på Stortorget för att den som vill ska kunna få information om valet.
På torsdagen, dagen efter mordet, var det helt tomt på torget men under fredagen fanns representanter återigen i ja-sidans tält och i nej-sidans valstuga. Någon aktiv kampanj var det dock inte.
Sofia Sundström berättar att det varit fram en del människor men att samtliga kommit för att tala om Anna Lindh och för att skriva en hälsning i kondoleansboken.
- Kommer människor fram och frågar så ger vi dem svar men vi kampanjar inte.
För henne och alla andra aktiva i kampanjen, från båda sidor, är kontrasten mycket tydlig. I onsdags var allt som vanligt med torgmöte, debatter och diskussioner med människor. Från båda sidor berättar man om glädjen man tidigare känt över att vara delaktig i en rolig och spännande valrörelse.
- Men nu känner jag att jag inte vill stå här och föra en glad och positiv kampanj, säger Sofia Sundström.
Stämningen vid nej-kampanjens stuga var dämpad.
- För några dagar sedan gick jag med glädje in för att diskutera politik med folk men i dag är det tungt. Det är mycket som känns i mage och hjärta, säger Ulla Andersson, vänsterpartiets oppositionsråd.
Trots det fanns hon och de andra aktiva i kampanjen på plats för att se till att den som vill får information och material och för att bjuda på kaffe.
- Hittills har det mest blivit prat om det som hänt men det har också varit samtal om vikten av att gå och rösta.
Även under lördagen kommer representanter från båda sidor att finnas på plats på torget. Men inte heller då kommer det att vara något aktivt kampanjarbete.
KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons