Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst minut för dödad kollega

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Hedrar kollega. Stig Edvinsson till vänster, ombudsman i Seko, och Skanskas produktionschef Olle Perttu, deltog i manifestationen invid riksväg 80.

SANDVIKENSamtliga vägarbetare i landet lade ner arbetet under en minut klockan tolv på fredagen. På så sätt hedrade de den kollega som i förra veckan dödades söder om Stockholm av en smitare.

Annons
Totalt 20 man hos Skanska som bygger om riksväg 80 från Orrberget till Kungsgården samlades nära Scherpbacken. De stod stilla med böjda huvuden för att hedra den ihjälkörde som också var anställd av Skanska.
- Det hände långt borta men han var ändå relativt nära eftersom vi jobbar i samma organisation. En stund som den här tänker man på hur man skulle orka fortsätta om vi drabbades på samma sätt, säger Olle Perttu, produktionschef på vägbygget. Arbetena började i somras och ska pågå i två år.
- Hittills har vi inte haft några egentliga tillbud. Från början tyckte vi att bilisterna körde försiktigt men nu har hänsynen minskat. Det är främst yrkesbilisterna som kör för fort, säger han.
Polisen har haft ett par fartkontroller längs sträckan Det märks omedelbart på lägre hastigheter. Olle Perttu skulle vilja att trafikpolisen var synlig där betydligt oftare.
Varje år dödas i genomsnitt fyra personer vid vägarbeten, vägarbetare och trafikanter, medan 20 skadas. Med förra veckans dödsolycka är antalet offer i år uppe i tre. En var tradarförare som brändes inne efter att ha kört in i ett vägarbetsfordon.
En enkät bland vägarbetare har visat att var tredje varit med om olyckor på jobbet. Tre av fyra förklarade att de känner oro varje morgon. GD pratade med tre av vägjobbarna i Sandviken.
- Nej, jag har aldrig varit med om något tillbud och inte är jag orolig heller. Då skulle man inte kunna gå till jobbet, sa en av dem och fick medhåll av kamraterna.
Stig Edvinsson, ombudsman inom Seko Väg och Ban Gävle-Dala, var med vid minnesstunden. Han har lagt ner mycket engagemang för att öka säkerheten på vägarbetsplatserna.
Han var pappa till försöket med radar och fotografering vid vägarbetsplatser förra sommaren. Det stoppades snabbt av Jusititekanslern, JK med motiveringen att fotograferingen är kränkande för fortkörarnas integritet. Vägverket driver frågan vidare.

Varningslampa
En variant som också provades, och som inte kräver något tillstånd, var radar kopplad till varningslampa och sirén. När ett fordon närmar sig för fort börjar lampan blinka och sirenen tjuta.
- Jag är övertygad om att vägarbetaren i Stockholm hade levt i dag om en sådan radar varit igång där, säger Edvinsson.
Vägverket tittar även på den frågan. Än har inget hänt men Edvinsson utgår från att krav på sådana varningssystem snart börjar ställas vid upphandlingar av vägprojekt där trafiken inte kan ledas om.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons