Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UD manar till försiktighet

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Populärt resmål. Bland turistmål som nämns på UD:s hemsida finns populära orter som Phuket, Koh Samui och Patpong i Bangkok. Platser dit Anna Boberg och Jenny Hellström på Tournee Resebyrå i Gävle säljer många resor.

STOCKHOLM/GÄVLEDet small på Bali.Det kan smälla i Thailand.Nu varnar svenska UD Thailandsresenärer och uppmanar dem att vara mycket uppmärksamma och försiktiga.

Annons
UD avråder dock inte svenskar från att resa.
Uppmaningen från UD kommer efter varningar för nya terrorattacker.
- Det går inte att vara rädd. Bombdåd kan hända var som helst, även i Sverige. Sådant vet man aldrig, säger Rebecca Freij som på torsdagen hämtade resekataloger i en butik i Gävle.

Ut på långresa
I mars drar hon, pojkvännen och två kamrater på en långresa med Thailand som första anhalt.
- Vi börjar där i en och en halv vecka ungefär. Sedan åker vi till Australien, Nya Zeeland och sen tillbaka till Thailand innan vi åker hem, säger hon.
UD:s varning gäller främst vistelse i folksamlingar, på allmänna platser, diskotek, restauranger, barer, kaféer och liknande ställen där många västerlänningar uppehåller sig.
Men Rebecca Freij och hennes medresenärer åker inte för att festa med andra turister utan för att uppleva landet.
- Vi har tänkt att resa runt och kanske jobba lite grann. Vi får se, säger hon.
Anna Boberg och Jenny Hellström jobbar som resesäljare på Travelnet i Gävle. De önskar att UD varit mer utförligt i sin rekommendation.
- De har inte skrivit någonting om var hotet kommer från, säger Anna Boberg.

Även i Danmark
Men UD vill inte säga varifrån varningen för nya terrorattacker kommer. Danmark kom med en liknande anmodan på onsdagen, också med hänvisning till nya varningar för terror som utrikesdepartementet säger sig ha fått upplysning om.
På torsdagen hade Anna Broberg endast fått ett samtal från en kund som hörde sig för om vad en av- eller ombokning av en Thailandsresa skulle kosta.
- I nuläget gäller vanliga avbokningsregler eftersom UD inte uppmanat folk att avstå från att resa, säger hon.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons