Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undantag för föreslaget alkoholstopp

/

GÄVLE
Socialnämndens ordförande Ingemar Waern, s, vill se ett stopp för alkoholservering i kommunens lokaler i samband med det nya alkoholpolitiska programmet.

Annons
Men han kan tänka sig undantag för Furuviksparken, Gävle teater, Konserthuset och stadshuset.
- Annars är man orealistisk.
De fyra är tillsammans med Gavlerinken de kommunägda lokaler där någon i dag har tillstånd att servera alkohol. Men Ingemar Waern vill inte säga något om vad han tycker om ett undantag även för Gavlerinken.
- Jag vill inte låsa fast mig.
Han vill verka för att kommunens lokaler ska vara alkoholfria och se i vilka det går att förbjuda öl, vin och sprit. Det är kommunfullmäktige som klubbar det alkoholpolitiska programmet och också beviljar undantag.

På många ställen
Alla hänger upp sig på Konserthuset, teatern, Furuviksparken, stadshuset och Gavlerinken tycker han, och pekar på att det i dag är tillåtet med alkohol på många ställen. Till exempel på Strömvallen och om man hyr en skola för att ha fest.
- Jag vill titta på samtliga lokaler.
I konsert- och teaterlokaler finns det riksbeslut på att det är okej att servera alkohol där och det görs också i hela landet. Furuviksparken används på ett liknande sätt som Folkets park där man har serveringstillstånd.
I onsdags sade en oenig nämnd ja till ett öltält vid Galverinken. Lars Samuel-son, alkoholhandläggare på socialkontoret, är inte förvånad.
- Enligt lagen så stämmer det.
Han tror inte heller att det håller rättsligt med ett totalt stopp i kommunens alla lokaler. Vad han vet har ingen kommunen en sådan policy.
Kommunalråden Mats Ågren och Carina Blank vill inte säga något om kommunens policy innan den grupp som ska ta fram programmet är klar.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons