Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underhåll under riksnivå

/

Bara fem av de femtio största kommunala bostadsföretagen i landet satsar mindre på underhåll än Gavlegårdarna.

– Vi skulle vilja lägga mycket mer. Men vi har inte de muskler som krävs, säger Gavlegårdarnas vd, Jan Hugg.

Annons

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har granskat årsredovisningarna för de femtio största kommunala bostadsföretagen i landet. Gavlegårdarna hamnar på 45:e plats när det gäller underhållskostnaderna, en placering som inte förvånar Jan Hugg.

– Vi vet att vi ligger där någonstans.

Men han är också medveten om att bolaget egentligen borde ligga på en betydligt högre plats.

Gavlegårdarna har en stor andel av lägenheter från det så kallade miljonprogrammet i sitt bestånd, större än de flesta kommunala bostadsbolag. Lägenheterna är byggda på 60- och 70-talen och är i stort behov av underhåll.

– Det är det vi framför hela tiden, säger Jan Hugg.

Han vill inte skylla på en bångstyrig hyresgästförening eller på något annat. Han konstaterar bara att hyresnivån i Gävle legat lågt jämfört med städer i motsvarande storlek under lång tid.

Enligt Jan Hugg rör det sig om cirka fem procent under riksnivån, eller omräknat i pengar, cirka 50 miljoner per år, som skulle ha kunnat användas till underhållsinsatser.

Nu har ägarna, Gävle kommun, skruvat ner avkastningskravet på Gavlegårdarna. Bolaget har också möjlighet att sälja ut en del av innehavet för att få pengar till nödvändigt underhåll och förnyelse av stadsdelarna. Men den metoden går bara att använda på kort sikt.

– För att kunna underhålla är vi tvungna att sälja en del. Långsiktigt är det ingen bra strategi, säger Jan Hugg.

Enligt Hem & Hyras statistik hade Gavlegårdarna en underhållskostnad på 122 kronor per kvadratmeter 2008. Sandvikenhus hade en kostnad på 149 kronor per kvadratmeter.

Högsta underhållskostnaden 2008 hade Väsbyhem i Upplands Väsby med 275 kronor.

Mer läsning

Annons