Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UNF vill stoppa ölförsäljning

GÄVLE
Stoppa folkölsförsäljningen inför Halloween.
Den uppmaningen riktar UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, till Gävle kommun och livsmedelshandlarna.

Annons
Men UNF är för sent ute.
- Det finns inte en chans att hinna få en överenskommelse med handlarna före Halloween, säger Johnny Gustavsson, drogsamordnare i Gävle.

Tagit över
Han håller med Ungdomens Nykterhetsförbund om att Halloween håller på att bli en ny stor suparhelg bland ungdomar.
- Lucia har förlorat sin ställning som festhelg, men det verkar faktiskt som om Halloween tar över. Inom socialtjänsten brukar vi se skolavslutningen, city-festen och sista april som riskhelger, men jag blir inte förvånad om vi får lägga till Halloween snart, säger Johnny Gustavsson.
Ölstopp provades i Gävle på 1990-talet. Då var det polisen som tog initiativet och fick med sig handeln på att stoppa all försäljning av folköl några dagar före skolavslutningen. Något sådant är inte på gång nu.
- Det blev en del diskussioner den gången. Det betydde ju att vuxna inte heller kom åt någon folköl. Men det är ingen dålig idé, säger Johnny Gustafsson.
Enligt UNF är det lätt att köpa folköl för ungdomar under 18 år, trots åldersgränsen. Butikernas kontroll fungerar ganska dåligt. Ändå skulle ett ölstopp kanske få mindre verkan nu än vad det hade för några år sedan.

Vuxna langar
- Ska man komma åt ungdomarnas dryckesvanor måste man nog göra något annat, för folkölet har förlorat i popularitet bland ungdomar. De dricker inte mindre, men de dricker andra drycker, som hembränt, sprit, alkoläsk, cider. Sånt som de får tag i genom att äldre kamrater köper ut eller att vuxna langar.
- Men den första kontakten med alkohol bland 13-14-åringarna är nog fortfarande folköl i många fall. Det är ofta det som är lättast att få tag på, säger Johnny Gustafsson.
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons