Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung protest ska ge eko

/
  • Klass 5C på Ludvigsbergsskolan, Den nya generationens Valbobor, reagerade starkt på de främlingsfientliga flygbladen. I helgen ska de samlain namnunderskrifter i olika bostadsområden i Valbo. Foto: GUN WIGH

VALBO När klass 5C på Ludvigsbergsskolan läste om de främlingsfientliga flygbladen blev de så arga att de startade en namninsamling mot rasism.
- Nu ska vi gå runt i Valbo och samla namnunderskrifter, säger Emelie Gustafsson.

Annons

På morgonsamlingen läste klassföreståndaren Karin Eriksson upp innehållet i det flygblad som hade satts upp på Sofiedalsskolan för klass 5C. Halvvägs in i det främlingsfientliga manifestet hade en skog av armar sträckts upp i luften.
- En sa att det var för jävligt och blev sedan lite rädd eftersom hon svurit i skolan, säger Karin Andersson.
Efter en diskussion kom eleverna fram till att något måste göras. De bestämde sig för att genast börja samla in namnunderskrifter mot flygbladet och mot rasism.

Som en reaktion mot gruppen "Den äldre generationens Valbobor" valde de att kalla sig "Den nya generationens Valbobor". När GD besöker klassen klockan halv elva har de redan fått ihop ett hundratal underskrifter på sina listor.
- Men vi är inte klara. I helgen ska vi fortsätta att gå runt i våra bostadsområden och samla in fler underskrifter, säger Emelie Gustafsson.
- Vi vill visa att alla i Valbo inte alls tycker som de som skrivit brevet. Ingen har frågat oss innan de skrev under med Valbobor, säger Gustaf Johansson.
- Alla är lika mycket värda, oavsett om man är har mörk eller ljus hud, säger Manne Andersson.
- De som skrivit brevet verkar inte har förstått det. Det är hjärtat som räknas och alla ser likadana ut inuti, säger Natalie Aggarwal.
När de är klara ska de skicka alla namnunderskrifter till GD för att visa att det finns många Valbobor som inte är rasister.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons