Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga behöver fritidsgårdarna

/
  • Foto: NICK BLACKMON Bryr sig om samhällsutvecklingen.

GÄVLE
Johan Jämtberg har jobbat seriöst med ungdomar i tolv år.
Han är mycket orolig över de föreslagna nedskärningarna av fritidsgårdarnas verksamhet.

Annons
Och han är förvånad över politikernas okunskap.
- Jag hade förväntat mig att politikerna skulle vara mer insatta och att de förstod allvaret i situationen. Men de uppträdde ganska storebrorsaktigt mot ungdomarna. Utom Ylva Bandmann, men då blev hon hånad av ett par av de andra politikerna.

Politikermöte
Johan var alltså med på politikernas möte med ungdomarna om fritidsgårdarnas framtid i Gävle, för en liten tid sedan. Mötet var ett försök att komma överens om besparingarna.
- Vi lever i ett samhälle där det enda rätta vore att satsa på fritidsgårdarna, säger Johan. Vi är egentligen en god affär för kommunen. Politikerna säger att de vill spara 1,7 miljoner på oss nästa år. Det är en liten summa i sammanhanget, jag har hört att den inte täcker mer än ett par ungdomsvårdsplatser till exempel.

Musikintresserade
Johan jobbar i första hand med de musikintresserade på Helges. I den gruppen är 80 ungdomar inskrivna och 35 står i kö och väntar på en ledig plats. För tillfället är de två anställda, men Katarina Åslunds tjänst går ut i höst och gården har fått avslag på att förlänga den. Då blir Johan ensam om 80 ungdomar.
- Jag fick säga nej till en kille nyss som ville börja "rappa" hos oss, det kändes jättetråkigt.
På fritidsgården erbjuds ungdomarna seriösa aktiviteter som de själva är intresserade av och som de kan utveckla i sin egen takt. Johan menar att skolan kan vara ganska elitistisk. Den som inte är duktig kan få det jobbigt. Eftersom de flesta vuxna jobbar i dag, finns det många ungdomar som är väldigt ensamma.

Vettiga alternativ
- Utan fritidsgårdarna skulle ungdomskriminaliteten öka ännu mer. Vi tar tag i ungdomar på glid hela tiden och erbjuder dem vettiga alternativ till drogerna och tomheten. Och de flesta tackar ja direkt. Politikerna borde kunna räkna ut att risken ökar att även deras egen gamla mamma kan bli rånad.
Det fina med ungdomsgårdarna är att där möts ungdomar från alla samhällsklasser. Många musikaliska talanger har börjat sin bana på Helges. Jocke Backman är till exempel numera professionell gitarrist och spelar med Patrik Isaksson.

Aningslösa
- Politikerna tror att fritidsgårdsverksamhet handlar om förvaring, fortsätter Johan. De verkar inte ha en aning om hur arbetet bedrivs. Men det blir kanske så om man sällan är ute i verkligheten.
Johan tror att en "fadderpolitiker" knuten till varje fritidsgård skulle kunna vara en bra idé.
- Utvecklingen i samhället är verkligen skrämmande. Det går inte att komma ifrån att alkohol och andra droger går nedåt i åldrarna. Jag träffar tolvåringar som dricker. Men jag träffar också ungdomar som mycket hellre åker med Helges på ett helnyktert "spök-läger" till Kratte Masugn. De vill uppleva saker och söker kickar och det gäller att ge dem vägar till positiva sådana.
När Johan var ung fanns det inga alternativ till idrotten. Inte förrän i nian fick han möjlighet att börja spela musik själv. Nu använder han sina egna erfarenheter för att stärka andra.
De flesta i musikgruppen på Helges är tjejer. Det finns många killar som spelar själva också, men tjejerna har andra behov.
- Tjejerna kan vara hur duktiga som helst, men behöver ändå få det bekräftat, säger Johan.
Han tycker att politikernas senaste förslag att slå ihop två fritidsgårdar i Bomhus är riktigt dåligt.
- Om man börjar lägga ner en fritidsgård är jag övertygad om att trenden kommer att fortsätta. Det är ett ställningstagande, säger Johan.
Ett ställningstagande som signalerar att det inte gör så mycket att allt fler ungdomar mår dåligt och söker sig till droger och kriminalitet.
Och att det är bättre att det blir ännu dyrare längre fram.

HELENE GRANDITSKY

Mer läsning

Annons