Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga designar för unga

/
  • Niklas Malmberg och Ulrika Pärssinen från Högskolans design- och träteknik vill inreda bibliotekets tidningsrum med en betydligt ungdomligare design...
  • Malin Larm, Lotta Näslund och Jennie Samuelsson föreslår små kurer som sticker ut mot innertorget, både för möten och avskildhet.
  • ... Niklas och Ulrika har tänkt sig en cerise-rosa vägg med graffitit och röda soffor att mysa och umgås i.
  • Malin Larm och Lotta Näslund har tänkt att kurerna ska ligga med utsikt mot innertorget, så att man även ska kunna spana från dem.

Vad sägs om en rosa vägg och röda soffor på Stadsbiblioteket? Eller små inbyggda kurer att plugga i och att spana från? Retro snurrfåtöljer i stil med ”Ägget” med inbyggda hörlurar i skalet!
När unga designar för unga blåser det friska vindar i våra offentliga rum.

Annons

Biblioteket vill vara en mötesplats för alla åldrar. Men ungdomar mellan 15 och 25 år har inte riktigt förstått hur mycket som faktiskt finns där för dem att hämta. Därför vill biblioteket satsa på att locka den målgruppen och ett av knepen är att inreda med ung design.

Elva studenter i årskurs 2 på design- och träteknik på Högskolan i Gävle har jobbat hårt med fem förslag. Det är spännande idéer om hur biblioteket skulle kunna skapa attraktiva utrymmen inom befintliga ytor. Ulrika Pärssinen och Niklas Malmberg är båda 23 och vet vad de pratar om.

– Biblioteket känns ganska stelt att komma in i som det ser ut nu, säger Niklas. Det är ju mest hårda stolar och raka hyllor och vi vill göra det mer till en mötesplats. Vi har tänkt oss en rosa vägg och sköna soffor i det som nu är tidningsrummet.

– Det blir betydligt roligare med rosa än med beige, fortsätter Ulrika. En graffitimålning har vi också föreslagit. Jag är själv en riktig biblioteksnörd men biblioteket måste bli bättre på att göra reklam för sig. Det finns jättemycket för ungdomar här, men utbudet av datorer, film och musik måste exponeras mycket bättre.

Uppdraget har varit roligt och inspirerande. Men stressigt och de sista veckorna har det blivit dåligt med sömn. Studenterna har också gjort egna enkäter bland ungdomar för att få veta vad de vill ha. Just mötesplatser kommer högt på önskelistan.

– Man vill träffas och umgås, men mysa är också viktigt.

Malin Larm, Lotta Näslund och Jennie Samuelsson har tagit fram ett annat förslag till bibliotekets nuvarande ”skönrum”. De har inrett en hörna som ett vardagsrum med både böcker, film och musik och byggt ut med små kurer mot innertorget som man kan krypa in i och vara avskild fast ändå nära. Eller prata hemlisar.

– Jättebra också om man vill plugga, säger Malin. Eller kanske spana på någon, man har bra utsikt från kurerna.

Ledare för projektet är industridesignern Gunnar Anderung och inredningsarkitekten Birgitta Kahri. En utmaning har varit att frilägga nya utrymmen utan att ta bort befintliga avdelningar på biblioteket. Alla måste känna sig hemma och det gäller att föra in det nya utan att skrämma bort någon annan.

– Biblioteket ska vara allas vardagsrum, säger Gunnar. Var och en måste lätt kunna hitta sitt.

Bibliotekschefen Conny Persson är lyrisk över förslagen och ser fram emot att få fler ungdomar till biblioteket. En helt ny tjänst håller på att tillsättas som ska vara inriktad just på arbete med unga.

– Jag tänker skapa en rejäl yta för den här målgruppen som vi kallar för ”unga vuxna”, säger han. Nu ska vi titta grundligt på de här förslagen och ta med dem som en tankegrund till den kommande stora utbyggnaden av biblioteket. Jag räknar med att utbyggnaden blir verklighet senast år 2014. Fast helst 2012 förstås, lägger han till och skrattar.

På onsdag den 11 mars ställs förslagen ut till allmänhetens beskådande i bibliotekets filmavdelning. Modellerna kommer att stå kvar drygt en vecka till och med den 19 mars.

”Biblioteket ska vara allas vardagsrum. Var och en måste lätt kunna hitta sitt.”

Gunnar Anderung

industridesigner

Mer läsning

Annons