Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga hjälper unga att få arbete

GÄVLEUngdomsarbetslösheten i Gävleborg var högst i landet i oktober. Nu ska ungdomar få hjälp av andra ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. I Gävle har arbetsförmedlingen anställt tre personer som ska stötta och peppa unga att hitta de rätta jobben.

Annons
- Vi har en galopperande ungdomsarbetslöshet, säger Berit Kvist, chef för arbetsförmedlingen i Söderhamn, som är initiativtagare till ungdomssatsningen. Gävle, Söderhamn och Hudiksvall hör till de orter som har haft den kraftigaste ökningen de senaste månaderna.

Många varsel
- Det är säkert kopplat till de många varsel vi har haft, säger länsarbetsnämndens chef, Jan-Olof Dahlgren.
- Ungdomarna åker ut först och har svårast att komma in på arbetsmarknaden.
Över 14 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år är arbetslösa eller deltar i någon arbetsmarknadsåtgärd, nästan dubbelt så många som genomsnittet i landet. Jämfört med förra året har ungdomsarbetslösheten ökat i alla kommuner i länet, utom i Sandviken. Att det trots allt går att hitta jobb ska de nyanställda ungdomarna på arbetsförmedlingen visa.
- Jag tror att ungdomar lyssnar mer på andra ungdomar, säger Mensure Bardaksi, 23 år, som tillsammans med Sofia Ek, 24 år, och Mattias Lindström, 21 år, ska söka upp ungdomar i Gävle och försöka lotsa dem in på arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingen har fått särskilda pengar från Arbetsmarknadsverket för satsningen. I länet är det totalt elva ungdomar som har anställts för projektet, som ska pågå i elva månader. De får själva delta i utformningen av arbetet tillsammans med de ungdomshandläggare som redan finns på arbetsförmedlingen.
Målsättningen är att nå ut till ungdomarna bättre och hitta nya arbetsformer för arbetsförmedlingens ungdomsarbete.
- Vi kan nog vara mer på samma nivå som andra ungdomar.
- Vi ska försöka få dem att se vilka vägar som finns. Det är de själva som ska vara aktiva, säger Sofia Ek.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons