Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga läkare ger sjukhuset lågt betyg

GÄVLELänssjukhuset i Gävle-Sandviken rankas som ett av de sämsta sjukhusen i landet för AT-läkare. Det är Sylf, Sveriges yngre läkares förening, som utifrån en enkät bedömt sjukhusen.

Annons
Rapporten presenteras i Sylfs tidning Moderna Läkare och innehåller en rangordning av 68 sjukhus i Sverige. 532 AT-läkare har besvarat en enkät där de betygsatt sin allmäntjänstgöring.
Allmäntjänstgöringen - AT - är en del av läkarutbildningen och omfattar 21 månaders praktik i sjukvården. Länssjukhuset, som har 20 AT-block per år, hamnar på 65:e plats i Sylfs ranking. Endast ett sjukhus, Uddevalla, får sämre betyg.
Länssjukhuset får betyget fem på en tiogradig skala. De läkare som besvarat enkäten klagar bland annat över att de fått för lite undervisning under sin medicinplacering. "Man utnyttjas som jourslav", sägs det i en kommentar. Det finns ingen möjlighet att gå ifrån jourer för att få tänkt AT-undervisning, tycker läkarna.
Till det positiva med tjänstgöringen på länssjukhuset hör det kollegiala stödet och den goda stämningen på de flesta kliniker, enligt enkätsvaren.
Länssjukhusets 65:e plats kan jämföras med till exempel Hudiksvalls sjukhus som hamnar på fjärde plats med 8,6 i betyg. Skövde toppar rankingen med 9,0 i betyg.
Per Uddenfeldt, studierektor vid länssjukhuset, menar att kritiken nästan helt kan härledas till förhållandena på en klinik, medicinkliniken.
- Vi är väl medvetna om att allmäntjänstgöringen inte fungerat bra på medicinkliniken. Det är en tung disciplin med hög jourbelastning på enskilda läkare, säger han.
Som AT-läkare ska man ha jour, framhåller Per Uddenfeldt. Men det får inte bli för ofta, då går det ut över undervisningen. Verksamheten måste också planeras på ett sådant sätt att läkarna i god tid får veta när de ska ha jour. Detta klarar man inte på medicinkliniken utan läkarna får leva med en viss ryckighet.
- Sedan enkäten gjordes har det skett förbättringar på kliniken. Vi har till exempel tagit in jourkedjor för att avlasta AT-läkarna en del av jourbördan. Men det finns fortfarande mer att göra och vi jobbar vidare på det, säger Per Uddenfeldt.
Han anser att allmäntjänstgöringen i det stora hela fungerar bra på länssjukhuset. De flesta läkare är nöjda med utbildningen, hävdar han.
- 75-80 procent av AT-läkarna väljer att stanna här efter fullgjord AT. Det är en bra siffra. För några år sedan var det bara 40-50 procent som stannade, säger Per Uddenfeldt.
Att länssjukhuset skulle ha dåligt rykte som AT-placering stämmer inte, anser han. Antalet sökande är sedan flera år konstant fem-sex personer till varje AT-block.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons