Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga protesterar på internet

/
  • I somras tog Lars-Göran Persson initiativ till ett virtuellt upprop mot nedläggningen av cityfestens kulturscen i Kvarnparken. Nu pågår en ny debatt om lokal kulturpolitik på hemsidan www.gavlemusikliv.com. Foto: TOBIAS IVARSSON

GÄVLE Ungdomskulturen i Gävle är missgynnad. Det tycker flera av debattörerna på hemsidan www.gavlemusikliv.com.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lars-Göran Ståhl, håller inte med.

Annons
- Barn och ungdomar är en prioriterad grupp, säger han.
I somras startades ett upprop på hemsidan i protest mot att kulturscenen i Kvarnparken försvann från cityfestens program.
I dag har uppropet 210 underskrifter i form av tomma debattinlägg, men protestlistan har ännu inte vidarebefordrats till föremålen för kritiken: Ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden.
På hemsidan förs också en annan diskussion om kulturpolitiken i Gävle. Under rubriken "Detta är fel och måste bli bättre" finns drygt 30 inlägg som handlar om resultatet av politikernas prioriteringar.

Debattörerna är eniga om att ungdomskulturen är styvmoderligt behandlad. Under förra året lades exempelvis ungdomsgårdar ner medan symfoniorkesterns medlemmar fick höjda löner.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lars-Göran Ståhl, har inte följt med i internetdebatten. Han känner dock igen argumenten från andra sammanhang.
- Diskussionen om huruvida det är rätt att satsa på symfoniorkestern finns i alla led. Sedan en lång tid tillbaks finns ett beslut som säger att Gävle ska ha en egen symfoniorkester, säger Lars-Göran Ståhl.

Kommunen satsar varje år ungefär 22 miljoner kronor på symfoniorkestern och statens kulturråd bidrar med cirka 12 miljoner kronor. För att de statliga pengarna ska betalas ut krävs att symfoniorkestern har ett visst antal medlemmar.
- Målet har länge varit att orkestern ska växa med två musiker per år tills den har 75 medlemmar. Under de senaste åren har det varit omöjligt på grund av ekonomin, säger Lars-Göran Ståhl.
Att "finkulturen" skulle prioriteras högre än ungdomskulturen håller han inte med om. Under förra året gjordes förvisso stora besparingar på ungdomsgårdarna, men i år kommer exempelvis konserthuset och konstcentrum att få dra ett tungt lass när ytterligare två miljoner kronor ska sparas.

Yonna Embretsén är ordförande för ungdomsrådet - en grupp som ska vägleda kommunens politiker i beslut som berör ungdomar. Hon har inte heller följt diskussionen på hemsidan, men hon stödjer flera av debattörernas argument.
- Det är tråkigt att bo i en stad där allt som ungdomar tycker om att göra kostar pengar. Jag tycker helt klart att kommunen borde satsa mer pengar på musik. Även om man inte sysslar med det så är de flesta ungdomar i varje fall intresserade, säger hon.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons