Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsrådet i "maktens korridor"

/
  • Ungdomsrådet har äntligen fått sitt efterlängtade rum i Statshuset och ordföranden Jonna Embretsén känner sig försiktigt hoppfull. -Lite status känns det som, att sitta i samma korridor som Mats Ågren, Carina Blanck och de andra höjdarna. Foto: Gun Wigh

Gävle Nu har Ungdomsrådet i Gävle äntligen fått ett eget rum, i självaste stadshuset. Rådets ordförande Jonna Embretsén har haft fullt sjå att installera sig hela första veckan.

Annons
- Nu sitter vi i samma korridor som Mats Ågren, Carina Blanck och de andra höjdarna och det känns jättebra. Jag hoppas att detta blir en vändpunkt för oss, att vi kommer att få mer att säga till om nu.
Ända till nio på kvällarna har Jonna varit kvar för att komma ikapp. Nu har hon hunnit skriva kallelser till nästa styrelsemöte, bokat rum till mötet, gjort ett nytt collage från Ungdomsdagen 2003 som hon har satt upp på väggen och hälsat på så gott som alla i "maktens korridor".

-Det känns som lite status i alla fall att sitta så nära. Nu kan vi prata direkt med politikerna. Chefsjuristen Helen Åleskog har varit bra, hon har sagt att vi kan komma till henne när som helst. Oppositionsråden sitter också på samma plan, fast lite längre bort. Deras sekreterare Elisabeth Andersson sa också att hon gärna hjälper oss om vi behöver få tag i någon av dem. Politikerna verkar vara så stressade hela tiden.

Ungdomsrådet i Gävle har haft en tung period. Först permanentades rådet, men strax efter togs deras samordnare bort. Eftersom alla i rådet går i högstadiet och i gymnasiet, har de ont om tid och svårt att hinna sköta alla praktiska sysslor själva. De har också känt sig otrygga av det dubbla budskapet.
När de remisser de fick uttala sig om handlade mer om utbyggnad av Alderholmen och nya busstorgets utseende, istället för de frågor som mer direkt berör ungdomar, började de tappa motivationen.
- Frågan om feministiskt självförsvar som valbar kurs i skolan fick vi till exempel inte uttala oss om alls, berättar Jonna. Det tyckte vi var jättedåligt.
Ett annat färskt exempel är förslaget om en laglig graffitivägg för att minska klottret i Gävle. Kommunledningen hade först bestämt sig för att lägga ner utredningen, utan att ungdomsrådet ens fick yttra sig.
- Men nu har vi fått ny information om att vi ska få yttra oss. Vi ska tillsätta en särskild arbetsgrupp i den frågan. Vi har några medlemmar som är intresserade av graffiti och de tycker att en laglig vägg skulle vara jättebra. Det finns i andra städer.
Jonna känner att dialogen med politikerna har börjat bli bättre. De har redan varit inbjudna till ett möte med Kultur & Fritid och snart ska de på nästa, som handlar om Fjärran Höjders framtid.

Förutom remisser och möten håller Ungdomsrådet för fullt på med att planera den årliga Ungdomsdagen. Datum är spikat, det blir den 26 mars i Musikhuset, men temat är ännu hemligt.
- Men det har med fördomar att göra, kan jag säga.
Det enda som egentligen fattas för det dubbelarbetande Ungdomsrådet just nu är en egen sekreterare. Ulla Andersson, vänsterpartiets oppositionsråd, tycker att det vore självklart med en vuxen person som stöd och Helene Åkerlind, s, har föreslagit att Mats Ågren skulle avstå från sin sekreterare för att Ungdomsrådet ska få någon verklig makt.
- Absolut ett intressant förslag, säger Jonna. Vi kanske kunde dela sekreterare med honom åtminstone.

Helen Granditsky
026 15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons