Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungmoderat känner sig mobbad

GÄVLEModeraterna i Gävle får skarp kritik av ungmoderaten Magnus Lagerborg, ordförande för Gefle Studentkår.

Annons
I ett pressmeddelande till de lokala nyhetsmedierna skriver han att ungmoderater i Gävle behandlas dåligt av partiet. Han berättar även att han belagts med munkavle inför länsförbundsstämmorna, och att han blivit borttagen på ett konstigt sätt från nämndemannalistan.
"Ledande partiföreträdare i moderaterna uppmanar mig på ett mycket arrogant sätt att om det är politisk karriär jag vill göra ska jag söka mig någon annanstans. Det är således inte bara socialdemokraterna som försöker få bort obekväma personer från kommunala uppdrag."
Innan Lagerborg gick med i MUF i Gävle 1997 var han aktiv i MUF i Sundsvall.
- Däruppe fanns inte den mobbning som finns här, säger han.

Värnpliktsmotståndare
Magnus Lagerborg är motståndare till allmän värnplikt och kärnkraft. Detta har han pläderat för under länsförbundsstämmorna, någonting som partiledningen i Gävle nu ska ha förbjudit honom att göra.
- Att jag skickar pressmeddelandet just nu beror på att det varit mycket skriverier om hur socialdemokraterna kan skuffa ut folk i kylan, säger Lagerborg. Jag vill lyfta fram att även moderaterna gör detta systematiskt.
Magnus Lagerborg petades från nämndemannalistan, som fastställdes i måndags.
- Inom valberedningen hade vi kommit överens om att han skulle ha den tionde nämndemannaplatsen, säger Tommy Boman, en av fem ledamöter i valberedningen. När sedan omröstningen gjordes var hans namn borttaget från listan utan någon förklaring.
Björn Franksson, som är en av dem som kritiseras av Lagerborg, tycker att hela utspelet är konstigt.

"Kan hända alla"
- Han blev nominerad till nämndeman, men blev utslagen av en 24-åring, säger Franksson. Sånt kan hända alla, och det har jag sagt till honom också.
Enligt Franksson gick det inte ett dugg konstigt till när studentordföranden blev petad från nämndemannalistan.
- Jag föreslog ett annat namn än Magnus, och jag tycker att jag fick detta bekräftat från resten av valberedningen. Det är möjligt att jag uttryckte mig otydligt, men jag skickade ut förslaget på mejl.
Att partiledningen ignorerar och kuppar bort unga håller inte Franksson med om, inte heller att Magnus Lagerborg belagts med munkavle.
- I vårt parti har alla yttranderätt, och jag upplever inte att Magnus har varit speciellt kontroversiell i sina åsikter.
Hittar han bara på det här?
- Jag tror att han har upplevt situationen så här, säger Franksson. Och det är ju inget jag kan göra nåt åt. En del blir lätt sårade om det går dem emot, andra rinner det bara av. Klarar man inte påhopp och kritik ska man inte syssla med politik.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons