Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp och ner i kösystemet

/
  • Foto: AnnaKarin Björnström Nästan blåsta på drömboet. Joakim Olssén och Petra Andersson gjorde allt för att få sin drömradhuslägenhet på Hallonvägen i Sätra. Men Gavlegårdarnas datasystem slängde bort kölistan med deras namn. När sedan Gefle Dagblad undrade hur det kom sig fanns tydligen listan igen. För i går eftermiddag kunde ett lyckligt par äntligen skriva på för sitt drömradhus. - Det kanske spelade roll att du ringde, jag vet inte. Men vi är jätteglada, säger Petra Andersson till Gefle Dagblads reporter.

GÄVLE
Joakim Olssén och Petra Andersson blev blåsta på sitt drömradhus två gånger.
Beklagligt, men inget att göra något åt, menade man på Gavlegårdarna.
Men när Gefle Dagblad började ställa frågor hände plötsligt något.

Annons
-De ringde upp och sa att vi kunde få lägenheten. De sa inte varför de ändrat sig, men verkade lite smågriniga, säger Petra Andersson.
Hon och sambon Joakim Olssén hade fastnat för en trerums radhuslägenhet på Hallonvägen i Sätra som de varit och tittat på och först tänkt byta till sig.
Bytet blev aldrig av, däremot hörde kvinnan som skulle flytta ifrån lägenheten av sig när hon skulle säga upp den.

Kunde inte anmäla
Då satte sig Joakim Olssén vid datorn och väntade tills den lades ut på Gavlegårdarnas hemsida. Efter tre timmar dök lägenheten upp. Men då kunde han inte göra någon anmälan.
-Det stod att jag gjort för många intresseanmälningar, men jag hade inte gjort någon. Jag blev helt kall. Ska den här slinka oss ur händerna nu, tänkte jag. Men så loggade jag in på min flickvän och anmälde oss, och vi blev tvåa, säger Joakim Olssén.
Han ringde upp Gavlegårdarna och frågade vad som hänt, och fick förklaringen att han inte hade svarat på erbjudanden han fått, och därför inte fick anmäla intresse.
-Det står ingenstans att det är så, och det höll de med om, säger han. (Efter hans klagomål har Gavlegårdarna nu ändrat texten på hemsidan så att det framgår.)
Den som stod först i kön till lägenheten tackade ja, och därmed trodde Joakim Olssén och Petra Andersson att loppet var kört.
Men efter några dagar ringde kvinnan som skulle lämna lägenheten upp dem igen. Hon berättade att den som skulle ta över lägenheten plötsligt hade tackat nej, och att fem nya spekulanter skulle komma på visning.
Konstigt, tänkte Joakim, som visste att de stod tvåa i kön.
-I stället för att vi skulle bli erbjudna den gick den ut en gång till på nätet, och fem nya ställde sig i kö. Vi fanns inte längre med, säger han.

Uppgifterna kom fram
På Gavlegårdarna känner man till vad som hänt, och hur det kommer sig.
-Tyvärr fungerar systemet så att när det går så långt som att någon ska skriva kontrakt så finns inte uppgifterna om kön kvar, säger Mats Hallgren, säljledare på bostadsbutiken.
Men på något sätt kom uppgifterna fram under gårdagen. För strax före klockan fem i går eftermiddag ringde Petra Andersson upp Gefle Dagblad:
-Vi har skrivit kontrakt och är jätteglada. Den första maj flyttar vi in, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons