Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag sopgranskning

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Representativt urval. Martin Larsson, en av de inhyrda sopdetektiverna, väljer ut ytterligare några påsar som ska fingranskas.

GÄVLEFyra inhyrda sopgranskare på Forsbackatippen grävde sig igenom 400 kilo sopor i lördags, en första granskning av vad som egentligen hamnar i gävlebornas soppåsar.

Annons
Knappt hälften, cirka 45 procent, visade sig vara matavfall, sopor som inom några år ska källsorteras och återvinnas på Forsbackatippen.
30 procent var förpackningsmaterial som egentligen borde ha gått till återvinningen.
- Det är ändå ingen uppseendeväckande siffra. Det är ungefär som vi har trott, säger Per Olsson, driftchef på Forsbackatippen, som gör undersökningen på uppdrag av Gästrike Återvinnare, kommunernas gemensamma avfallsbolag.

Väntar på analys
Några långtgående slutsatser av lördagens sopgranskning vill han inte dra. Gästrike Återvinnares förbundsdirektör, Lars-Åke Skjöld, vill också vänta tills hela analysen är färdig om några veckor.
- Vi vill egentligen se utgångsläget. Vi kommer att fortsätta med sådana här undersökningar för att se hur det förändras, säger Lars-Åke Skjöld.
Däremot kommer sopgranskningen knappast att ge svar på frågan varför avfallsmängderna har ökat.

Allt mer sopor
De senaste nio månaderna har sopvolymen i Gästrikland och Älvkarleby ökat med fem procent, vikterna med 15 procent och antalet tömningar vid återvinningscentralerna med 20 procent.
- Vi har funderat mycket på vad det är som gör att volymerna har ökat. Det är inte bara hos oss. De flesta har haft samma utveckling, säger Lars-Åke Skjöld.
De 400 kilo sopor som granskades i lördags kom från ett område med flerfamiljshus, med en återvinningscentral på nära håll. Arbetet ska fortsätta de närmaste veckorna, med sopor från ytterligare fyra olika typområden, bland annat från sådana som har verkligt långt till återvinningscentraler.

Sorteras i 16 kategorier
Sopgranskningen är noga organiserad, med sortering i sexton olika kategorier. Blöjor, matavfall, brännbart, batterier, farligt avfall, förpackningsmaterial med mera sorteras och kontrollvägs.
Trots ett helt dagsverke med djupdykning i andras sopor var de fyra inhyrda sopgrävarna vid gott mod på lördagseftermiddagen.
- Inte så äckligt som vi hade trott, tyckte grävarna, alla engagerade i fotbollsklubben Monty BK. Ersättningen för insatsen går till klubben.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons