Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphittade katten får ett nytt hem

/
  • Foto: GUN WIGH Nytt hem.  Maria Bjerkheden, innehavare av ett hundpensionat i Gävle, tog hand om den upphittade katten. På måndagsförmiddagen hade hon fått sex samtal angående katten. En del trodde att katten var deras                 bortsprungna husdjur, andra erbjöd sig att ta hand om den.

GÄVLEDen katt som i helgen påträffades instängd i en plastväska i Gävle ska få ett nytt hem. I går beslutade polisen att djuret inte ska avlivas, vilket annars är brukligt i liknade fall.

Annons
- Katten ska omplaceras, säger Lars-Erik Nordin, djurexpert på polisen i Gävle.
I går berättade Gefle Dagblad om hur katten hittades i en väska utanför ett radhus på Rodergatan. Hur länge den legat instängd vet ingen men när den släpptes ut var den alldeles matt och flämtade efter luft.
Maria Bjerkheden, innehavare av ett hundpensionat i Gävle, blev uppringd av polisen och ombads ta hand om katten. Hon märkte direkt att den var sjuk.
- Den skrek för den hade så ont. Dessutom var den rädd och sprang och gömde sig, säger hon.
Varje gång Maria Bjerkheden lyfte upp katten kissade den.
- Den kunde inte hålla tätt och den kissade blod.
På måndag morgon tog hon med katten till en veterinär som konstaterade att den hade urinsten. För att få ut de pyttesmå stenarna fick katten sövas ned.

Vaken men trött
När GD på måndagen hälsar på hos hundpensionatet har kissen vaknat upp men är fortfarande väldigt trött.
- Nu får den antibiotika och specialfoder för att urinstenen inte ska komma tillbaka, säger Maria Bjerkheden.
Hon har funderat över varför någon satte katten i en väska där det knappt kom in någon luft. Hennes teori är att ägaren, som insett att katten var sjuk, inte ansåg sig ha råd med veterinärkostnaden.
- Jag tycker att det är så hemskt. Det går faktiskt att få betalningen till veterinären uppdelad, säger hon.
Just djurärenden kostar polismyndigheten stora summor pengar varje år. Behandlingen av den upphittade katten gick på 900 kronor plus 200 kronor för specialfoder. Därefter får polisen betala extra för varje dygn som katten bor på pensionatet.
Samma sak gäller upphittade eller omhändertagna hundar.
Och i en del ärenden skjuter kostnaderna iväg ännu mer.
- Hönseriärendet i Oslättsfors är uppe i 130 000 kronor nu. Falks bevakning av gården kostade till exempel 64 000 kronor och Anticimex gasning av hönsen drygt 37 000 kronor, säger Lars-Erik Nordin. Så hade han fått bestämma hade den upphittade katten inte levt i dag.
- Jag hade tagit beslut om att avliva den direkt. Men nu har vi kostat på oss veterinärvård och då ska den placeras ut, säger han.
Tidigast i dag kommer Maria Bjerkheden att fatta beslut om vem som blir kattens nye ägare.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons