Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplysning på rätt sätt

/
  • Angelica Johansson, Sofie Lundberg och Jessica Carlsson har valt informationen om könssjukdomar som sitt projektarbete.
  • Ida Johansson och Rebecka Renfjäll var glada över den nyförvärvade kunskapen.– Sjukt bra, säger Rebecka.

I går fick tjejerna i åttan på Källmursskolan veta mer om könssjukdomar. Tre elever från Polhemsskolans omvårdnadsprogram informerade och svarade på frågor. Tidigare har de upplyst killarna. Initiativet var uppskattat.
– Sjukt bra. Det här tar man mer på allvar än när lärarna ska prata sex och sånt. Då blir det bara pinsamt och töntigt. De här tjejerna är i vår egen ålder och det blir liksom mer i nutiden, säger eleven Rebecka Renfjäll.

Annons

– Alltså, om ni är känsliga, titta bort för den här bilden är verkligen inte fräsch. Så här kan det se ut när kondylom har gått långt, säger Angelica Johansson och visar en bild på en penis som har sett bättre dagar.

Responsen blir omedelbar bland tjejerna som fyller skolans matsal.

– Åh, men gud va äckligt! Jag ska aldrig ha sex utan kondom. Han ska få ha dubbla på, hörs en av dem.

Det är högt i tak med en hel del humor och mycket allvar. Många frågor ställs, ingen pinsam tystnad uppstår i den låsta salen där lärare eller killar inte får komma in just den här stunden.

Angelica Johansson, Sofie Lundberg och Jessica Carlsson går sista terminen på gymnasiet och har valt informationen om könssjukdomar som sitt projektarbete. De berättar om de vanligaste könssjukdomarna, om symptomen, om antibiotika och vilka följder det kan få att inte behandla dem, om att man kan ha och sprida könssjukdomar utan att ens veta om det.

– Vi gjorde det för att vi tycker att det här är så himla viktigt. Vi hade en temadag i tvåan och insåg att vi inte visste så mycket som vi trodde. Och om inte vi vet mer, hur mycket vet då de som går i åttan?, tänkte vi, säger Sofie.

De har medvetet delat upp killar och tjejer.

– Vi vet ju hur det är. Det är lättare att ställa frågor om det bara är tjejer eller bara killar. Lärarna får inte heller vara med för då kan det också kännas pinsamt, förklarar Angelica.

Det var inte helt enkelt att få komma ut till skolorna med informationen. På flera håll fick de nobben. Men till Källmursskolan, Angelicas gamla skola, var de välkomna.

Ida Johansson och Rebecka Renfjäll var glada över den nyförvärvade kunskapen.

– Det här var mycket bättre än det vi får veta i undervisningen. Med lärarna blir det bara fnittrigt eftersom de själva verkar tycka att det är så pinsamt. Sen vill man ju hellre fråga nån som inte är så gammal om sex och sånt, säger Ida.

Hon tycker att det var bra att få lära sig mer om symptomen på olika könssjukdomar. Rebecka håller med.

– Jag tror att fler här kommer att gå och testa sig nu efter att ha haft oskyddat sex. Många vet nog inte att det är gratis och så enkelt, säger Rebecka.

Mer läsning

Annons