Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda känslor i Sätra

/
  • Börje Larsson från Hyresgästföreningen ledde mötet där Gavlegårdarnas styrelseordförande Sinikka Bohlin, S, deltog tillsammans med fyra ledamöter från styrelsen och kommunens ekonomichef Agne Lindberg som är sakkunnig i Gavlegårdarnas styrelse.Gävle kommuns ekonomichef Agne Lindberg försökte att förklara ekonomin i försäljningen men fick inga sympatier från de boende.
  • Hyresgästföreningen har gjort en enkät och frågat de boende i området vad de tycker om den planerade försäljningen. Av de 89 som svarat är det endast två som är positiva till en försäljning.
  • Kjell Blomquist har varit förhandlare på Hyresgästföreningen i många år. Han bor själv i det område som nu är hotat av försäljning. Under gårdagens möte ställde han många frågor och var mycket kritisk till hur Gavlegårdarna har hanterat situationen.– Jag tycker att hyresgästerna ska tillfrågas och få säga ja eller nej till en ny hyresvärd, sa han bland annat.

Igår kom Gavlegårdarnas styrelse till Sätra för att träffa hyresgästerna i de fastigheter som det kommunala bostadsbolaget planerar att sälja. Styrelsen fick hård kritik från uppretade hyresgäster. Av 89 hyresgäster i området som svarade på en enkät från Hyresgästförening var det bara två som ville att Gavlegårdarna ska sälja lägenheterna.

Annons

Det var stundtals en ganska hätsk stämning i kvarterslokalen i området Ulvslänten i Sätra på måndagskvällen. Ett 50-tal hyresgäster hade tagit sig till mötet. Ingen hade något positivt att säga om Gavlegårdarnas hantering av den planerade försäljningen. Sinikka Bohlin, S, ordförande i Gavlegårdarnas styrelse, hann inte ens avsluta sitt inledningsanförande innan hon blev avbruten av publiken.

– Varför fick vi inte reda på det här förrän vi såg det på TV och läste om det i tidningarna? Det tycker jag är fruktansvärt dåligt, jag känner mig totalt överkörd av Gavlegårdarna, sa en kvinnlig hyresgäst.

När GD träffar Sinikka Bohlin efter mötet medger hon att det ”kanske” var ett misstag att inte informera hyresgästerna tidigare. Men några löften om mer information innan en försäljning är klar kan hon inte ge. Flera av deltagarna på mötet krävde att hyresgästerna och Hyresgästföreningen ska få tycka till och ges möjlighet att ställa frågor till köparen innan kontraktet skrivs.

– Det är inte så sånt här går till. Vi har en förhandling med en köpare och sen är det upp till köparen hur mycket information de vill gå ut med innan vi skriver kontrakt, säger Sinikka Bohlin till GD.

En av hyresgästerna i området som var med på mötet igår kväll var Kjell Blomquist som under många år arbetat som förhandlare på Hyresgästföreningen. Han är besviken på att Gavlegårdarna inte vill ge hyresgästerna något inflytande och kräver att det kommunala bostadsbolaget ska tvinga en ny köpare att ta över de avtal som finns om fastighetsunderhåll och boendeinflytande.

– För en privat hyresvärd handlar det bara om det egna vinstintresset. Därför måste Gavlegårdarna se till så att den nya ägaren är bunden av avtal om fastighetsunderhåll och boendeinflytande, säger Kjell Blomquist.

Styrelserepresentanterna från Gavlegårdarna lovade att en eventuell köpare kommer att granskas hårt.

– Det ska vara en långsiktig och erfaren ägare med gott renommé, sa Sinikka Bohlin.

I en enkät som Hyresgästföreningen gjort i området svarade 71 av 89 tillfrågade hyresgäster att de inte vill att Gavlegårdarnas ska sälja husen, 16 svarade att de inte har någon åsikt. Endast två av 89 hyresgäster var positiva till en försäljning. Men trots det massiva motståndet från de boende så försvarade Gavlegårdarnas styrelse den planerade försäljningen på gårdagens möte.

– Vi behöver mer pengar till underhåll och reparationer. Om vi inte säljer fastigheter så kommer vi att tvingas till kraftiga hyreshöjningar och det är ingen bra lösning, sa Sinikka Bohlin.

Mer läsning

Annons