Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utförsåkningen förenar fyra generationer

/
  • Fyra generationer åker tillsammans i Kungsberget. Lars Bäckström med sina barnbarn Tilde och Alva, sonen Fredrik och sin mamma Aivy Bäckström.

Aivy Bäckström har åkt skidor i Kungsberget sedan det kostade tio öre att åka upp med liften.
Nu, 30 år senare, har hon fått sällskap i backen av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Fyra generationer åker tillsammans i backarna och bor dessutom bara ett stenkast därifrån.

Annons

Aivy Bäckström är med sina 76 år äldst i skaran av skidåkare som möter upp GD när vi anländer till Kungsberget. Yngst är tvillingarna Tilde och Alva, 4 år. I generationerna däremellan finns Aivys son Lars och hans son Fredrik, som är pappa till tvillingarna.

Fyra generationer, alla med full skidutrustning på när vi ses på nyårsafton. De har inte långt till backen eftersom alla tre familjerna bor i var sitt hus i närheten.

Allt började med att Aivy Bäckström och hennes make flyttade till Kungsberg 1978. Då hade Kungsbergets skidbacke funnits i fyra år och drevs av Sandvikens kommun.

– Då var det en enda enkel lift som bestod av ett rep med knutar på. Det kostade tio öre att åka upp en gång, berättar Aivy Bäckström.

Hon berättar att det var barnens förtjusning i skidåkning som gjorde att familjen beslutade sig för att flytta till Kungsberg.

Ett av barnen, Lars, var så förtjust att han i vuxen ålder beslutade att flytta dit med sin egen familj. Han förde skidtraditionen vidare till sonen Fredrik som nu också har skaffat hus i Kungsberg.

Och han är redan på god väg att skola in tvillingarna i den fjärde generationen i samma skidspår.

– Det är ju roligt för alla att vi bor så nära varandra. Det här har blivit en samlingspunkt för hela släkten. Det är många som kommer hit för att åka skidor några dagar och hälsa på, säger Fredrik Bäckström.

Det är inte så ofta som hela Kungsbergsenklaven av släkten hinner ses samtidigt men i morgon kommer alla att finnas på plats när det bjuds på after ski på skidanläggningen.

Lars Bäckström är heltidsanställd på Kungsberget så för honom blir det en del tid på jobbet även privat när han åker skidor och träffar familjen i backen.

Det har hänt en del med skidanläggningen sedan den öppnade med en replift 1974.

Numera är anläggningen privatägd och en stor expansion planeras de närmsta åren. Man ska bland annat bygga en stugby och skapa nya nedfarter på andra sidan berget.

– Jag tror att det kommer att bli ett lyft som kommer att locka fler besökare hit, säger Lars Bäckström.

76-åriga Aivy Bäckström hoppas att hon kan fortsätta att åka skidor så länge att hon får prova de nya nedfarterna.

– Det är ett bra sätt att hålla sig frisk och jag vill fortsätta att åka för det är så trevligt att träffa allt folk i backen. Det är inte många av mina gamla vänner som åker fortfarande men jag vill fortsätta så länge jag kan, säger hon.

Men det är inte bara skidåkningen som har lockat flera generationer att bosätta sig i Kungsberg. När anläggningen är stängd har området en annan charm.

– På somrarna är det väldigt lugnt och skönt och jättefint här, säger Lars Bäckström.

Närheten till naturen är trots allt det bästa med att bo i Kungsberg enas de fyra generationerna om. Eller åtminstone tre generationer. Tvillingarna i den yngsta generationen blir alltmer otåliga under vår intervju – efter en kort stund i värmestugan längtar de redan ut till skidbacken igen.

Mer läsning

Annons