Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V och m eniga - satsa mer på omvårdnad

GÄVLEMer pengar till omvårdnadsnämnden. Det föreslår både vänsterpartiet och moderaterna i sina budgetförslag för 2004.

Annons
Däremot är de inte överens om hur mycket mer, eller hur det ska betalas.
Vänsterpartiet vill lägga 50 miljoner kronor extra utöver vad socialdemokraterna har föreslagit i sin budget, och finansiera det med en skattehöjning på 50 öre under två år.
- Vi tror att folk accepterar en skattehöjning om pengarna går till rätt sak. Man kan inte låta gamla och sjuka utstå vilka besparingar som helst, säger Ulla Andersson, vänsterpartiets oppositionsråd.
Moderaterna vill lägga 28 miljoner extra på omvårdnadsnämnden, finansiera det genom nedskärningar på övriga nämnder och behålla skatten oförändrad.
- Egentligen tror jag inte 28 miljoner kronor räcker heller, säger Björn Frankson, moderaternas oppositionsråd.
- Omvårdnadsnämnden är underbudgeterad i socialdemokraternas förslag. Man måste titta på vilka utgifter som nämnden faktiskt har. Det går inte att skära ner från ett år till ett annat, det tar längre tid, säger han.

Extrapengar från v
Kultur & Fritid drabbas av de största nedskärningarna i moderaternas budgetförslag och förlorar tio miljoner. Tekniska nämnden förlorar fem miljoner, kommunstyrelsen, utbildnings och arbetsmarknadsnämnden samt socialnämnden förlorar fyra miljoner kronor var och byggnads- och miljönämnden förlorar en miljon. Barn- och ungdomsnämnden föreslås få oförändrad budget jämfört med s-förslaget.
Vänsterpartiet vill i stället satsa extra pengar på flera nämnder, utöver omvårdnadsnämnden. Barn- och ungdom bör få tio miljoner kronor till, byggnads- och miljönämnden en miljon till, tekniska nämnden fem miljoner till, framför allt till kollektivtrafiken, socialnämnden 4,5 miljoner extra, framför allt till ett boende för äldre kvinnliga missbrukare, Utbildning & Arbetsmarknad tre miljoner extra, och Kultur & Fritid 2,5 miljoner extra, framför allt till fritidsgårdar, tycker vänsterpartiet.

Sänkta arvoden?
En del av höjningarna vill vänsterpartiet finansiera genom den föreslagna skattehöjningen, resten genom nedskärning av kommunstyrelsens anslag. Också moderaterna vill skära ner kommunstyrelsen anslag.
Både vänsterpartiet och moderaterna vill att politikernas arvoden ska påverkas av det ekonomiska läget. Vänsterpartiet föreslår att politikerarvodena sänks tio procent nästa år, moderaterna att politikernas ersättningar fryses, det vill säga att man inte höjer dem som planerat med 4,2 procent vid nyår.
- Det är närmast symboliskt, det ger inte så mycket pengar i sammanhanget. Andra förslag, som att sälja delar av Gävle Energi ger de stora pengarna, konstaterar Björn Frankson.
De sex oppositionspartierna i Gävle har gjort ett försök att komma överens om ett gemensamt budgetalternativ, men inte lyckats.
- Det enda vi är överens om är att omsorgsnämnden behöver mer pengar. Men vi är inte överens om hur det ska finansieras, säger Ulla Andersson.
- Det finns för stora åsiktsskillnader. Men vi kan ju stödja varandras förslag senare i voteringarna, säger Björn Frankson.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons