Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är farmors silverbägare värd?

/
  • Stockholms auktionsverks Bertil Carlsson och Markus Anderzon spanar med intresse in paret Nordins silverbägare.
  • Markus Anderzon, Maj-Lis och Evert Nordin pratar om silverbägarens historia.
  • Även en expert behöver slå upp saker.
  • Gravyren som berättar att silverpjäsen är en friherrinnedopgåva från 1758 höjer värdet berättar Markus Anderzon för Maj-Lis och Evert Nordin.

Vad är farmors gamla silverbägare värd?
Det undrade Maj-Lis Nordin och tog reda på svaret när Stockholms auktionsverk besökte länsmuseet.

Annons

Medan hon och maken Evert väntade på att det skulle bli deras tur kom Ronnie Stööp ut från mötet med värderingsmannen bärandes på en stor oljemålning. Den har varit hans föräldrars, men varken han eller systern vill ha den kvar. De gillar inte det abstrakta kustlandskapet som Lars Stenstad målat. 5 000 kronor bev förslaget till utropspris.

Två gånger om året, inför vårens och höstens kvalitetsauktioner, kommer auktionsverket till länsmuseet och tar emot dem som vill ha sina gamla saker värderade.

Någon rusning är det inte. Några väntar i foajén med tavlor, föremål och foton på prylar vars ekonomiska värde de vill få en uppfattning om.

Maj-Lis och Evert Nordin har tagit ut silverbägaren från 1700-talet ur kassaskåpet och plockar upp den ur tygkassen för att visa först GD och sedan intendent Markus Anderzon.

Maj-Lis Nordin berättar att först hennes farmor och sedan hennes pappa haft den.

– Hur farmor blev ägare till den vet jag inte.

Att den är gjord i Uppsala av Carl Lemon vet de redan. Markus Anderzon konstaterar efter lite bläddrande i en bok att det är Carl Lemon den äldre som smitt den. En gravyr visar att Gustava Johanna, baronessa av Friesendorff fått den i dopgåva 1758. Det ingraverade släktvapnet gör att han tror på ett utropspris på mellan 15 000 och 20 000 kronor.

Något försäljningsbeslut fattar inte Nordins på stående fot, och de har fram till i mitten på mars på sig att fundera.

Mer läsning

Annons