Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har Sundsvall som inte Gävle har?

– Gävle är klockrent för festival.

Det säger Jerry Thåström, nytillträdd vd för Sundsvalls gatufest. Han är övertygad om att det går att ha cityfest i Gävle och är förvånad över att Gävle inte satsar mer.

Annons

I år arrangeras Sundsvalls Gatufest för 24:e året och redan planeras för 25-årsjubileum. Jerry Thåström har varit med från början och blev för en månad sedan vd för Sundsvalls Gatufest AB. Han tycker det är trist att Gävle inte har någon festival. Nu blir det visserligen Sommarkvällar men än har ingen flaggat för någon ny Cityfest.

– Jag gillar Gävle som tusan. Det är en trevlig stad med hockey och uteserveringar. Gävleborna gillar arrangemang men vi människor vill ha trygghet år efter år.

Jerry berättar att när Sundsvalls Gatufest var ny var det många som tyckte till och en del som klagade men numera är det mesta positivt och gatufesten har blivit ett varumärke för regionen. Festen arrangeras av ett aktiebolag där Sundsvalls Folkets Hus & Park är huvudägare.

– Det är bättre med flera bolag än en ensam aktör, tycker Jerry.

Vad är det som gör att Sundsvall har lyckats där Gävle misslyckades?

– Ett gratisarrangemang har sina begränsningar och ur tillståndshänseende sätter det käppar i hjulen. Myndigheterna vill bland annat ha staket och så vidare.

Gatufesten satsar mycket på artister. Till exempel kommer September till Sundsvall i år.

– Jag är kräsen angående musik men vi kan bli bättre. Vi satsar på artister men med balans, vi måste tänka brett och vi ska inte vara en ren musikfestival. Vi väljer artister som blöder för besökarna. Vi har också med lokala band.

Sundsvall har nästan uteslutande lokala aktörer på sin fest men en och annan resande får köpa in sig på en markplätt och sälja langos och annat som hör till festivaler. I priset ingår el och tält men bord, bänkar, personal och staket får försäljaren själv stå för. Gatufesten vill gärna att de lokala aktörerna klär ut sig eller gör något annat för att förstärka sitt eget varumärke.

– Gävle är klockren för festival med fin stadsmiljö. Rita in ett område man tror på och få in alla aktörer på banan. Butiker, krogar, hotell och andra måste alla samarbeta och bidra. Besöksnäringen måste samlas. Vi hade klagomål i början men det har runnit ut. Det är besökarnas fest och visst har vi ett vinstintresse men inte till vilket pris som helst.

I Sundsvall är festen gratis under onsdagen men i slutet av veckan töms området klockan 17 och öppnas igen klockan 18.

I Gävle drunknade Cityfesten under kostnaderna för polisbevakningen och en ointresserad kommunledning. Jerry håller med om att polisbevakningen är en stor kostnad. Det gäller alltså att hitta andra intäkter.

I Sundsvall har man valt att inte prata om sponsorer utan om samarbetspartners som skriver avtal med arrangörerna. Några kommunala bidrag får inte festen men kommunen är en samarbetspartner som drar nytta av marknadsföringen och kommunen köper tid på scenerna och mark.

Gatufesten brukar ha 170 000 - 180 000 besökare under veckan, betydligt färre kommer när det är dags att betala.

– Vi har olika priser olika dagar. För alla tre dagar kostar det 700 kronor men det blir dyrare ju närmare festen det är. Det är ett humant pris som legat stilla i flera år.

– Jag är förvånad över att man inte fått till det i Gävle. Gävle är en bra partystad. Hör någon av sig ställer jag gärna upp med råd men det måste bli efter festivalen, hälsar Jerry glatt.

Mer läsning

Annons