Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tycker Winberg om läget i Gävle?

/

GÄVLESocialdemokraternas valberedning vill att huvuddelen av kommunens tunga nämnder ska styras av män.

Annons
Det har fått moderaternas Birgittha Bjerkén att reagera genom att skriva ett brev till jämställdhetsminister Margareta Winberg.
Där kräver hon att ministern ger sin syn på jämställdheten inom partiet.
- Ja, hon har ju bland annat anklagat näringslivet så hårt för bristande jämställdhet och vill ha kvotering. Då ska man även i de egna leden hålla på det tycker jag, säger Birgittha Bjerkén som är ledamot i kommunfullmäktige.

Sex män i topp
Enligt det förslag som arbetarekommunens valberedning presenterade i början av förra veckan så ska sex av åtta nämnder styras av män.
Endast bygg- och miljönämnden och omvårdnadsnämnden föreslås få kvinnliga ordföranden i Lena Lundgren och Vivi-Anne Sundqvist.

Något att bita i
Här har ministern en riktig fråga att bita i, menar Birgittha Bjerkén som däremot inte vill lägga sig i vilka personer som s väljer att sätta i nämnderna.
Däremot har socialdemokraterna som styrt i kommunen de senaste 80 åren ofta förklarat att de satsar på kvinnor och vill ha "varannan damernas".
Har ni gått i från det nu, undrar Bjerkén i sitt brev till Winberg.
Men moderaterna har inte principen "varannan dameras"?
- Nej, vi tycker att det funkar bra ändå. I vårt parti går vi heller inte ut med att det ska vara absolut jämställt. Vi låter kompetensen gå först, säger Birgittha Bjerkén som nu väntar på ett snabbt svar från ministern.
Den 10 december ska arbetarekommunen vid ett medlemsmöte ta ställning till vilka som ska basa över nämnderna de kommande fyra åren.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons