Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen till knäled går via Bollnäs

/
  • Arkivbild: NICK BLACKMON Blir kvar. De nuvarande dagkirurgiska enheterna i Sandviken (bilden), Hudiksvall och Bollnäs blir kvar. Bland annat ska hälften av alla knä- och höftledsoperationer i länet göras i Bollnäs.

GÄVLEDen dagkirurgiska enheten i Sandviken blir kvar. Däremot kommer en stor del av den icke-akuta operationsverksamheten i Gävle att flyttas till Bollnäs.

Annons
Det framgår av det preliminära förslag till dimensionering av den nya enheten för planerade operationer som i går presenterades för landstingsstyrelsen.
I maj i år beslutade landstingsfullmäktige att ersätta akutkirurgin vid Bollnäs sjukhus med en enhet för planerade operationer. Genom att bryta ut de icke-akuta operationerna och lägga dem på ett ställe i länet hoppas landstinget effektivisera verksamheten.

22 vårdsplatser
En projektgrupp under ledning av Bengt Malmqvist, verksamhetschef vid länssjukhusets ortopedklinik i Gävle, har utrett hur den nya enheten ska vara beskaffad. De har kommit fram till följande:
Enheten ska ha en operationsavdelning och en vårdavdelning med 22 vårdplatser.
Totalt ska 1 400-1 500 operationer göras här varje år. Det handlar om 600 ortopedoperationer (höft- och knäledsersättningar), 600-700 kirurgiska operationer (bråck, galla, ändtarm, prostata och plastikoperationer) och 200 gynekologiska operationer (framfall).
Enheten startas i december och vara färdigutbyggd i februari-mars nästa år.
Tidigare har det sagts att även de dagkirurgiska ingreppen i länet - operationer där patienten kan åker hem direkt efteråt - skulle koncentreras till Bollnäs. Men så blir det inte.

Bör ha nära hem
- Dagkirurgi förutsätter att patienten har relativt nära hem. Om man skulle flytta den verksamheten till Bollnäs skulle transportvägarna bli för långa, säger Bengt Malmqvist.
De nuvarande dagkirurgiska enheterna i Sandviken, Hudiksvall och Bollnäs blir därmed kvar.
Sjukhusen i Gävle och Hudiksvall kommer däremot att tappa en del av sin nuvarande verksamhet till Bollnäs.
Exempelvis kommer cirka hälften av alla höft- och knäledsersättningar i länet att göras i Bollnäs.
Patienter som är i mycket dåligt skick kommer även fortsättningsvis opereras i Gävle och Hudiksvall. Det skulle medföra alltför stora medicinska risker att operera dem i Bollnäs där intensivvårdsmöjligheter hädanefter kommer att saknas.
- Även all cancerkirurgi blir kvar i Gävle och Hudiksvall, säger Bengt Malmqvist.
Bollnäsenheten kommer att bemannas med vårdpersonal från Bollnäs sjukhus. Operatörerna kommer däremot inte att vara fasta utan tjänstgöra i Bollnäs enligt en stafettmodell.

Lättare att rekrytera
- När enheten väl kommit igång tror vi att möjligheterna att rekrytera fasta läkare ska öka, säger Bengt Malmqvist.
Fördelen med den nya enheten är att den kan koncentrera sig på de planerade operationerna och slipper "störas" av akutfall. Personalen blir specialiserad på några få typer av ingrepp och övar därmed upp sin skicklighet.
Produktiviteten förväntas öka och därmed möjligheterna att hålla operationsköerna på en rimlig nivå.
Tanken är att enheten ska drivas i alternativ form, eventuellt som landstingsägt bolag. Beslut om den nya enheten i Bollnäs kommer att fattas senare i år.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons