Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakter höll vakande öga på lägret

/
  • Git Sundberg berättar att uppemot 220 personer deltar under årets lägervecka. – 50 ledare ställer upp på ideell basis, många av dem är från Gävle, säger hon.
  • Här gick det undan när grabbarna klättrade framåt i ställningen fortast möjligt.
  • Klara Karlsson, 13, från Bomhus, ställer en fråga till riksdagsmannen Per Svedberg. – Jag var inte nervös alls. Jag brukar hålla tal i skolan, sa hon efteråt.
  • Caroline Matscheko från Hille var orolig för att något liknande det i Norge kunde hända på Unga Örnars läger i Mållångsta. – men jag är alltid lite överorolig, säger hon.
  • Julia Stigeberg, Hanna Nystrand och Emma Brodin, alla tre från Gävle, har sina tält i tonårslägret. Här har de precis kommit tillbaka från en hajk där de sovit under bar himmel i sovsäckar.
  • William Dahl, Karin Wahledow och My Bjerkman från Gävle uppskattar lägret i Hälsingland - trots att mobiltelefoner inte går att ladda i skogen.

På grund av händelserna i Norge var det oroligt när 140 barn från Gävle och Sandviken skulle på Unga Örnars årliga läger i Hälsingland.

Lägerveckan hölls hemlig och vaktpatruller bevakade området om nätterna.

– Glädjen naggades i kanten, tryggheten också, säger ledaren Git Sundberg

Annons

Redan i måndags tänkte GD skriva att rekordmånga barn- och ungdomar från Gävle och Sandviken skulle delta i Unga Örnars årliga läger i Mållångsta i Hälsingland.

Men då kom ett mejl från arrangörerna om att de, på grund av tragedin på Utöya, inte ville ha någon uppmärksamhet alls kring lägret.

"Det tog han i från oss, den galne mannen. Inte bara glädjen över att träffas, paddla kanot och umgås. Utan också tryggheten i skogen, lägerplatsen och tystheten", stod i mejlet.

– I normala fall vill vi uppmärksamma lägret så mycket som möjligt. Vi är vansinnigt stolta över lägret och vill visa upp det för hela världen, säger ledaren Git Sundberg.

Hon berättar att många föräldrar hörde av sig inför avresan och var oroliga för sina barn.

– Ledarna oroades också och var på tårna. Jag pratade med polisen – som sa att det inte fanns någon hotbild. På nätterna hade vi vaktpatruller ute och bommarna var stängda vid vägen, säger Git Sundberg.

Även barn som deltog kände oro och ängslan.

Caroline Matscheko, 12, från Hille, berättar:

– Jag blir orolig av att det finns människor som kan göra som han i Norge. Jag är rädd att något liknande kan hända på vårt läger. Men jag är alltid lite överorolig.

När GD var där på visit i går var arrangörerna ändå nöjda med årets lägervecka.

– Vi har haft hur lugnt som helst och bara känt glädje, sa Git Sundberg.

Lägret är till för att barnen ska få träffa nya kompisar, lära sig olika aktiviteter och vid nödfall klara sig utan bekvämligheter som el, värme och rinnande vatten.

De bor i tält på gräsplättar, spridda lite varstans, vid sjön Mållången nära gränsen till Dalarna. Bland annat paddlar de kanot, badar och fiskar.

Men även mer moderna aktiviteter som filmkvällar och diskotek finns med på schemat.

De äldsta barnen, tonåringarna, är ute på hajk och sover då under bar himmel.

– Första dygnen sprang tonårstjejerna och tittade i bilspeglar hur de såg ut. De ringde med mobiler och använde mp3-spelare. Men sen laddades mobilerna och spelarna ur. Det är spännande att se vad som händer med stadsbarn i skogsmiljö, säger Git Sundberg.

Karin Wahledow, 10, från Gävle var där för fjärde året i rad.

– Här är bra, men jag längtar också hem jättemycket till säng och toalett och mamma och pappa. Här har varit så varmt att jag fått solsting jättemycket. Jag har badat, hoppat studsmatta, paddlat kanot och gått på repbron, säger hon.

Hennes kompis William Dahl, 11, från Södra Bomhus, stoltserar med att han för andra året i rad varit först med att rulla utför en grushög i lägret.

– Bästa med lägret är att få vara med alla kompisar, säger han.

I går åkte också riksdagsledamoten Per Svedberg från Hudiksvall dit med motorcykel för att umgås med deltagarna.

Alla barn och ungdomar samlades på en grässluttning framför en scen för att fråga ut politikern om allt möjligt.

Bland annat fick Per Svedberg frågor om det som hänt i Norge.

– Det är otroligt sjukt och vi gör allt för att stödja de anhöriga till offren. Men vi ska inte låta en knäppgök få förstöra glädjen i att vara på läger tillsammans, svarade han.

Mer läsning

Annons