Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktmästare låste - politiker öppnar

/
  • Foto: Nick Blackmon Nyckelperson. Niklas Trosell, vaktmästare på Andersbergsskolan låser inte upp de 16 dörrarna på onsdagen. Det gör en politiker. - Strejkbrytare, är Niklas hårda omdöme.

GÄVLE
- Jag kommer att stå här klockan sju.
Niklas Trosell är vaktmästare på Andersbergsskolan. Det är han som varje morgon låser upp och slår av larmet vid de 16 ingångarna. Men inte i dag - om kommunal är i strejk.

Annons
I stället ska en politiker ur Barn och ungdomsnämnden se till att skolan öppnas för eleverna.
Ändå tänker Niklas Trosell vara på plats för att visa vad han tycker.
- Jag tycker det är strejkbryteri. Folkvalda strejkbrytare...
Han skakar på huvudet över det absurda i situationen.
Om nu den folkvalde lyckas låsa upp utan att sätta igång larmet och kalla dit Securitas så kan eleverna ta sig in. Läraringången får de inte använda. Till skolsalarna har lärarna nycklar. Men matsalen är stängd och någon skolmat blir det inte.
Där kan strejken få effekt efter någon dag, tror Niklas Trosell. För 400 elever äter inte medhavd lunch och mellanmål utan att det blir sopor. Och det är vaktmästarens jobb att ta hand om soporna. Liksom att laga trasiga toaletter. Niklas Trosell är också den som fixar krånglande datorer på Andersbergsskolan.
- Men om du får mera pengar då, då jobbar du väl, frågar en elev som får förbi.
- Ja då jobbar jag, svarar Niklas som tycker att han har ett kanonjobb men gärna ser att lönen runt 16 000 kronor blir högre.
Anders Markström, vaktmästare på Stora Sätraskolan är lika tveksam han till att politikerna tar över vaktmästarens jobb och släpper in eleverna. Annars vet han inte hur eleverna ska komma in i skolan.
- Men det är kanske bra att det blir rörigt. Det ska ju vara kännbart att vi strejkar.
Och hur det ska gå om någon fönsterruta slås sönder eller det blir stopp i toaletten vet han inte. Det är mycket som är oklart dagen före strejken.

LOTTEN LÖFBLAD

Mer läsning

Annons