Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valår - då passar de på...

/

GÄVLECityfesten är en folkfest och ett utmärkt kampanjtillfälle för de som vill nå ut med ett budskap. I år märks politikerna mer än vanligt eftersom det är valår. GD tog pulsen på valrörelsen under cityfesten.

Annons


Folkpartiet är ensamma om att ha fått upp en riktig valstuga på cityfesten. Utanför den står landstingspolitikern Boel Johansson och delar ut flygblad.
- Det är en del som stannar och pratar men det känns inte riktigt som om valrörelsen är igång på allvar än, säger Boel Johansson.

Förutom flygbladen har hon gratis godis, kaffe, saft, kakor och kundvagnspoletter att dela ut till väljarna. Massor av information finns det förstås också. Den som vill läsa på rejält inför valet kan knalla hem med både partiprogrammet och det lokala handlingsprogrammet.
Minst lika mycket prylar finns det hos socialdemokraterna en bit längre upp på Drottninggatan. I klassen mest udda gratispryl vinner nog partiets isskrapa med texten "med en borgerlig valseger blir det frostigt för bilägarna redan den 18:e september".
- Godis och ballonger går bäst just nu, konstaterar Manuel Echeuerria som står vid bordet med gratisgrejor tillsammans med Victoria Alm. Hon blev medlem i partiet i onsdags och är redan med och kampanjar på cityfesten.

Ett annat trick för att locka till sig väljare på cityfesten är försäljning av lotter, något som både kristdemokraterna och centerpartiet satsar på. Kristdemokraterna lottar ut resor medan centerpartiet står framför en splitterny bil som är högvinsten i deras lotteri.
- Det är viktigt att vara ute där folk är i rörelse som här på cityfesten. Det är många som först säger att de inte är intresserade av politik men som ändå är intresserade när de inser att politiken handlar om de flesta områden i samhället, säger centerns oppositionsråd Roland Ericsson som står och delar ut godis tillsammans med riksdagskandidaten Anders W Jonsson.

I ett lugnt hörn av Stortorget finns vänsterpartiets tält. När GD kommer förbi är det ganska ödsligt runt tältet.
- Vi har valt den här platsen för att folk ska stanna längre och kunna ta det lite lugnt, säger Björn Öberg.

Vänsterpartiet har det överlägset största utbudet av flygblad och information av olika slag. För den som vill ta en kopp kaffe är det billigt men inte gratis. Partiet lockar med "fika till kommunistiska priser".

Folkpartiet
Var: På Drottninggatan i höjd med rådhuset.
Hur: I en valstuga av traditionell friggebodstyp.
Vad: Folkpartiet erbjuder gratis fika, information och en pratstund med någon av partiets lokala politiker. Förutom information och fika finns det även kundvagnspoletter att plocka på sig för den som brukar glömma småpengarna hemma när man ska ut och storhandla.
Gratisgodis: Hård orange karamell som inte smakar mycket, känns som om den mest består av färgämnen och socker.
Helhetsintryck: Plus för en äkta valstuga och plaststolar på gatan för den som inte orkar stå och diskutera. Lagom mycket information och gratisprylar.

Socialdemokraterna
Var: På Drottninggatan mitt emot Gallerian Nian.
Hur: Tält och ett litet bord intill.
Vad: Många som är beredda att prata politik. Kaffe kostar fem kronor som går till ett biståndsprojekt i El Salvador. Den som vill fynda barnböcker kan passa på att köpa fyra till priset av tre. Gratis ballonger, isskrapor, knappar, godis och diverse flygblad och information.
Gratisgodis: Hård mintkaramell med choklad inuti, smakar helt ok. Samma som centern fast med annat papper utanpå.
Helhetsintryck: Socialdemokraternas tält känns proffsigt och innehåller lite smått och gott både för den som är intresserad av politik och för den som bara jagar gratisprylar.


Centerpartiet
Var: Vid Heartbreak Hotel:
Hur: Ett parasoll framför en bil som lottas ut.
Vad: Två centerpartister delar ut godis. Den som vill ha svar på sina frågor kan dra ut en låda i "valbyrån" och få information. Ungdomsförbundet delar ut gratis plåster med texten "Sverige är sjukt".
Gratisgodis: Hård mintkaramell med choklad inuti, smakar helt ok. Samma som socialdemokraterna fast med annat papper utanpå.
Helhetsintryck: Kul grej med "valbyrån", annars är det inte så mycket spektakulärt men den glänsande bilen i bakgrunden kanske lockar en och annan nyfiken väljare att stanna till.

Vänsterpartiet
Var: På Stortorget utanför Goya.
Hur: Ett rejält tält.
Vad: Massor med flygblad och information i alla möjliga färger och former. Fika till "kommunistiska priser" och diverse t-shirts och andra prylar finns att köpa.
Gratisgodis: Inget
Helhetsintryck: Vi hade lite svårt att hitta tältet. Men en av tankarna är att det ska vara lite lugnare och då har man lyckats. Spännande inredning och massor av prylar och information att titta på.

Kristdemokraterna
Var: Vid Heartbreak Hotel.
Hur: Litet bord med parasoll
Vad: Tre kristdemokrater, lite information, gratis godis och ballonger. Reselotter finns att köpa. Dessutom säljer kvinnoförbundet halsband från Nepal till förmån för ett projekt som ska hjälpa unga tjejer att inte hamna i prostitution.
Gratisgodis: Bäst i test, syrlig och frisk hård karamell.
Helhetsintryck: Ser lite torftigt ut och utbudet av prylar och information är inte gigantiskt men gott godis var det i alla fall.

Mer läsning

Annons