Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbobonde får kritik

/

GÄVLE
Valbobonden Bo Wretblad får stark kritik för sina uttalanden mot ekologiskt jordbruk i söndagens Gefle Dagblad.

Annons
- Jag tycker det är okloka uttalanden. De är felaktiga och det är synd att sådant här förs fram massmedialt, säger Per Blomquist, vd på Gefleortens mejeriförening.

Upprörda producenter
Han har blivit kontaktad av upprörda medlemmar som producerar eko-mjölk.
- Det här svärtar oförskyllt den ekologiska sidan. Det är inte sanna saker. Att blanda ihop foder och gödsel på det här sättet. Man får uppfattningen att det man utfodrade korna med på 80-talet är det som man göder med nu. Men så är det ju inte, säger han.

"Helt fel"
I en intervju med Bo Wretblad i söndagens tidning kopplade han samman kadavermjöl, som gavs som foder till kor på 80-talet och som anses vara den utlösande orsaken till galna ko-sjukan, med ekologiskt gödningsmedel framställt av slaktavfall.
- Det finns riskavfall nuförtiden. Sådant man blåfärgar och som går till förbränning. Där hamnar hjärna och ryggmärg och sånt. Sen finns det friskt avfall från slakterierna. Det använder man. Att dra paralleller med köttbenmjölet från 80-talet är helt fel, säger Berit Löfgren, ekoinformatör på hushållningssällskapet.
Hon poängterar att gödningsmedlet dessutom används i väldigt liten utsträckning.
- Det används bara på de gårdar som inte producerar egen gödsel, säger hon.

Stoppat kalksorter
Bo Wretblad hävdade även att cesiumhalten i ekologisk mjölk är högre, eftersom man inte skulle få tillföra så mycket kalk på sina odlingar.
Enligt Åsa Terent, landbrukskonsulent på länsstyrelsen är det felaktigt.
- Påståendet är inte riktigt. Det finns ingen begränsning för hur mycket kalk man får tillföra. Och när det gäller upptagningen av cesium är kalium viktigare än kalk. Men inte heller där finns några begränsningar, säger hon.
Däremot har KRAV stoppat användandet av vissa kalksorter som innehåller tungmetaller.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se


Ur GD den 26 januari.

Mer läsning

Annons