Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet finns i hela familjen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Samhället ser inte sambanden. Nea Mellberg från Umeå universitet berättade att män som misshandlar och utnyttjar barnen ofta gör samma sak med barnens mamma. Hon var en av de inbjudna föreläsarna som kom till Brottsoffermyndighetens temadag om barn som utsätts för brott.

GÄVLENär pappa slår mamma blir även familjens barn misshandlade.Det slog forskaren och författaren Nea Mellberg fast när hon talade inför cirka 170 poliser, vittnesstödjare, pedagoger, psykologer, åklagare, advokater och andra som kan komma i kontakt med barn som brottsoffer.

Annons
Åhörarna hade bjudits in av Brottsoffermyndigheten som arrangerade en temadag med barnet i centrum.
- Barn upplever ofta att det är deras fel att pappa slår mamma, sa Nea Mellberg.
När ett barn ser sin förälder bli slagen utsätts barnet för psykisk misshandel. Barnet kan få men för hela livet i form av tillitsproblem och vanmaktskänslor.
Men i en familj där mamman blir slagen, våldtagen och psykiskt trakasserad utsätts ofta också barnen för sexuellt och fysiskt våld, berättade Nea Mellberg.
- Det är ovanligt att samhället ser sambandet mellan mäns våld mot kvinnor och sexuella övergrepp på barn, sa hon. Isärhållandet av våldet gör att mycket av våldet försvinner.
Därför borde myndigheter alltid fråga sig vad en misshandlande pappa har gjort med barnen.

Slår det ifrån sig
Varför stoppar inte mamman övergreppen på barnen? Det kan finnas flera orsaker, berättade Nea Mellberg. Den misshandlade mamman har efter flera år av psykisk och fysisk terror blivit nedbruten och känner sig lika värdelös och korkad som hennes man säger att hon är. Om mamman vid något flyktigt tillfälle misstänker att barnen utsätts för övergrepp slår hon "den knäppa idén" ifrån sig.
Det är alltså inte bara samhället som har svårt att ta till sig sambandet mellan olika former av våld inom familjen - våldtäkt på barn, våldtäkt på frun, misshandel av barn, misshandel av frun. Även mamman i familjen har svårt att greppa att hennes barn kan utsättas för våld - hon orkar helt enkelt inte ta till sig signalerna .
I de fall där maken misstänks för övergrepp på barnen låter mamman ofta bli att berätta att även hon blivit misshandlat. Om hon berättade hela sanningen skulle myndigheterna kunna misstänka att hennes anklagelser om övergrepp på barnen handlade om exempelvis hämnd för en misslyckad relation.
- För det är mödrarna som skuldbeläggs för våldet i vårt samhälle, sade Nea Mellberg. Det är mammorna som "borde förstå" att de ska lämna mannen.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons