Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsmansläpptes – nu ärhan försvunnen

38-åringen har tidigare dömts för fyra våldtäkter.
I januari greps han för att ha våldtagit sin dotters kompis men han häktades inte av tingsrätten.
–När han häktades av hovrätten var han redan försvunnen, suckar Jan Friberg, chef på polisens barn- och familjevåldsrotel.

Annons

Den första gången som 38-åringen dömdes för ett sexualbrott var 1989. Då sökte han upp en kvinnlig bekant, slet av henne kläderna och slet sedan i hennes bröst och könshår. Tre år senare dömdes han till tre års fängelse för våldtäkt, olaga tvång, misshandel och hemfridsbrott mot en kvinna i Sandviken.

År 2004 döms han för tre våldtäkter mot en kvinna som han tidigare hade bott tillsammans med i Stockholm.

Två gånger tog han sig in via balkongdörren och slet av kvinnan kläderna innan han tvingade henne att ha sex. Den tredje gången bröt han sig in och gömde sig under hennes säng.

När kvinnan kom hem hoppade han fram och slog henne i ansiktet. Han slet sedan av hennes kläder, bet henne i huvudet och drog i hennes bröst innan han våldtog henne på nytt.

I rätten beskrev kvinnan mannen som extremt svartsjuk och en utredning visade att 38-åringen får psykiska problem när han tar droger. Straffet blev ytterligare tre års fängelse.

38-åringens namn var med andra ord redan välkänt för polisen när en ung kvinna hörde av sig i mitten av januari och berättade att hon blivit våldtagen av honom. Han greps i Hofors samma dag och åklagaren begärde honom häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt vilket är den starkare misstankegraden.

–Vi tyckte att vi hade mycket övertygande bevisning mot 38-åringen när vi åkte upp med honom till rätten, säger Jan Friberg.

På förhandlingen erkände 38-åringen att han haft sex med kvinnan som är kompis till hans dotter.

Men det hade inte förekommit något hot och enligt honom rådde det inget tvivel om att den unga kvinnan haft sex frivilligt.

Det är precis samma inställning som han har haft när han dömdes för de andra fyra våldtäkterna.

–Kvinnans version var annorlunda. Allt som hände var helt klart mot hennes vilja, säger Jan Friberg.

Poliserna och åklagaren blev därför mycket förvånade när Gävle tingsrätt avkunnade sitt beslut.

38-åringen var visserligen skäligen misstänkt för våldtäkt men rätten tyckte inte att det fanns någon risk för att mannen skulle försvåra utredningen eller fortsätta att begå brott. Därför släpptes han fri.

–Det kändes inte alls bra. Speciellt med tanke på att det fanns en ung tjej som var livrädd för att han skulle söka upp henne, säger Jan Friberg.

Åklagaren överklagade till hovrätten som två dagar senare häktade 38-åringen.

– Men då var det för sent. Vid det laget hade han försvunnit och vi har inte sett till honom sedan dess, säger Jan Friberg.

Han tycker att rätten borde ha vägt in att 38-åringen tidigare dömts för fyra våldtäkter.

– Och med tanke på hur grovt det här brottet var så borde han ha häktats, säger Jan Friberg.

38-åringen är nu häktad i sin frånvaro och är efterlyst i hela Sverige för våldtäkten och mishandel mot ytterligare en kvinna i Sandviken.

”Det kändes inte alls bra. Speciellt med tanke på att det fanns en ung tjej som var livrädd för att han skulle söka upp henne.”

Jan Friberg,

chef på barn- och familjevåldsroteln

Mer läsning

Annons