Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallöftena höll inte

GÄVLE
Fler barn på dagisavdelningarna, trots alla löften om motsatsen i valrörelsen.
Det är resultatet av den budget som förskolorna i Gävle just nu arbetar med.

Annons
- Både personal och föräldrar tror att det finns ett beslut om 16,5 barn per avdelning, men vi har tydligen ändrat det utan att ens fatta ett beslut, sa Ulla Andersson, v, häpen när frågan kom upp till diskussion på barn- och ungdomsnämndens sammanträde på onsdagen.

Upprörd
Stefan Thunström, Lärarförbundet, är också upprörd.
- Jag tycker faktiskt att politikerna ska stå för sina vallöften. Man borde inte komma med nya tongångar strax efter valet. Hade den här frågan behandlats i samverkansgruppen som den borde skulle vi ha reserverat oss, för om barngrupperna blir större igen får det konsekvenser för arbetsmiljön för våra medlemmar, säger han.
Uppgifterna om att barngrupperna växer kommer ute från förskolorna, som just nu arbetar med sina budgetar. De förskolor som tog politikerlöftena på allvar och minskade antalet barn måste öka antalet barn igen.
- Vi gick ner till 16 barn i snitt förra våren, men det ser jag nu att det inte går. Vi måste ta in fler barn så att barngrupperna hamnar på 17 barn i snitt i stället, säger Leif Brink, förskolechef för Källbacken och Älvgården.
- Det är ju bara barnen som är intäkter för oss. Allt annat är utgifter.
En del förskolor minskade aldrig barnantalet förra året. Där behöver man inte öka barnantalet nu.
- Vi hann aldrig minska barnantalet utan har legat kvar på 17 barn i snitt. Och planerna är att det ska vara lika i fortsättningen, säger Elke Kahl, förskolechef för Trollgården och Tallåsgården i Valbo.

Verkligheten en annan
Leif Brink har kontaktat Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, om barnökningen.
- Jag frågade, eftersom det här betyder att vi avbryter marschen mot mindre barngrupper, men jag fick beskedet att verkligheten är en annan i dag. Det viktiga är att hålla budgeten, säger Leif Brink.
Frågan om barngruppernas storlek kom upp oanmäld på barn- och ungdomsnämndens möte i samband med en information om budgetprognosen.
Jens Leidermark, s, hävdade att barn- och ungdomsnämnden aldrig tagit något beslut om att barngruppernas storlek skulle minskas till 16,5 barn i snitt. Det finns ingen att-sats där det står, sa han.

Osäkert om beslut
Det påståendet vållade förvirring i nämnden, där många av ledamöterna är nya. Inte ens de ledamöter som var med i nämnden förra mandatperioden var riktigt säkra på om de har beslutat att minska barngruppernas storlek eller inte.
- Jag har haft siffran 16,5 barn i bakhuvudet, men när jag tänker efter så kommer den kanske från socialdemokraternas valrörelse. Det är möjligt att vi bara haft inriktningsmål i nämnden, säger Birgittha Bjerkén, m,
- Jag vill egentligen inte att man bestämmer en siffra så där. Jag tycker att barngruppernas storlek ska anpassas från fall till fall, säger hon.
Förvaltningen har nu fått i uppgift att undersöka vilka beslut som nämnden tidigare har fattat, samt presentera vilka konsekvenser de besparingar som nu görs får för barngruppernas storlek. Om barngrupperna ska öka ska nämnden först få ta ställning till det.

INGEGERD SÖRGARD

Fotnot: I december 2001 beslutade barn- och ungdomsnämnden att göra besparingar på sammanlagt 17,3 miljoner kronor. Pengarna skulle i stället enligt protokollet satsas på att öka personaltätheten i förskolorna, alternativt till att minska barngruppernas storlek.
Hur små barngrupperna skulle bli står inte.
Så sent som i december 2002 försäkrade dåvarande nämndordförande Helene Åkerlind i en artikel i GD att budgeten för år 2003 innebar att man skulle kunna ligga kvar på 16,5 barn i snitt i barngrupperna.

Mer läsning

Annons