Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välskrivna ord fyllde papperet

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Skrivarverkstad. Tio elever från klass sex i Stigslund snickrade med ord på den internationella Världsbokdagen. �Det var jättekul att höra hur det blev� tyckte Malin Larsson. Joel Svensson, Andreas Duvhammar, Jeanette Berglund, Frida Sjöberg, Maja    Svedén, Marcus Westlund, Anders Marklund, Ida Grannas och Anna Palm höll absolut med och fick pusta ut med frukt efteråt.

GÄVLE
Ingen ros byttes mot en bok, men väl bananer mot välskrivna ord.
I går var det Världsbokdagen och elever från både Stigslund och andra skolor deltog i skrivarverkstaden på Gävle Stadsbibliotek.

Annons
- Får man förkorta och skriva "regnbågens färger", undrar Joel Svensson och kliar med pennan i håret.
- Allt är rätt, svarar Ida Tellestedt. Skriv det som dyker upp i huvudet!
Det är knäpptyst i rummet. Det enda som hörs är hur pennorna smattrar mot bordet.
- Jag är klar! utbrister Joel och pustar ut. Fast jag kanske kan lägga till något mer.
Efter en stund tystnar fler pennor och alla som vill får läsa upp sina alster. Men bara om man vill själv och några sätter igång direkt. Orden berättar om "en rockring som blivit lite kantig av allt den varit med om" om "Ozzy Osbournes strumpor som är svarta och lila" och om "sugrör i läsken och korv i elden".

Olika tankar
- Visst är det intressant att ni har tänkt på så olika saker fast ni har tittat på samma installation, säger Ida.
Ida Tellestedt och Mimmi Skog går på Västerbergs skrivarlinje. De har plockat med sig ett svart tyg som de lagt stenar, ljus, bomull och sugrör på. Sedan har de ställt frågor till barnen om vad de ser på tyget. Barnen har skrivit ner sina svar och sedan har de fått i uppgift att använda orden till något mer.
Vad ska det vara bra för då?
- Det här är en uppvärmningsövning, förklarar Ida. Precis som i fotboll måste man värma upp först. Annars kan man kanske sträcka sig. Man ställer fram precis vad som helst och funderar över vad det är man ser. Det är ett knep att få orden att lossna.
Det blir nya övningar och de mest fantastiska berättelser kommer fram. Alla i gruppen tycker att det är roligt.
- Jag brukar skriva berättelser i skolan, säger Malin Larsson. Men mer om vardagliga saker och personer. Det här var jättekul att få höra hur det blev.

Skräck och pina
Andreas "Adde" Duvhammar brukar också skriva, ofta långa berättelser och mest fantasy.
- Det är överlägset roligast med fantasy, säger Adde. För då får man hitta på helt egna varelser.
Han hade en fulltecknad dag i går. Efter skrivarverkstaden skulle han läsa upp en egen spökhistoria inför klassen.
- Men mycket skräck och pina i, avslöjar han och ser nöjd ut.

Spansk idé
Ursprungsidén till Världsbokdagen kommer från Katalonien i Spanien. Traditionen där är att ge en bok i gåva till någon man tycker om och att få en ros tillbaka. Med inspiration från denna romantiska tradition har FN beslutat att utse den 23 april till Världsbokdagen.
På Gävle Stadsbibliotek firades det ordentligt från morgon till kväll.
Skrivarverkstaden i läsestugan var fullbokad hela dagen. Elever från Västerbergs skrivarlinje höll i verkstaden och framförde också poesi av sina favoritförfattare mitt i kaféet. Weste Westeson visade böcker ur bibliotekets donerade samlingar och Lasse Ekstrand signerade sin nya flanörbok om Gävle "Stadens andedräkt".
Det gick också att göra riktiga bokfynd. Biblioteket passade på att sälja utgallrade, gamla böcker för bara fem kronor styck.

HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons