Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern ut i kylan

Efter drygt tio år vid makten i landstinget kastas Vänsterpartiet ut i kylan. Landstingsrådet Alf Norberg är besviken.
– Det här har vi inte gjort oss förtjänta av, säger han.

Annons

Vänsterpartiet har varit med och styrt landstinget i Gävleborg ända sedan valet 1998. Först i koalition med enbart Socialdemokraterna. Sedan 2002 också tillsammans med Miljöpartiet.
Men nu är det slut. Vänstern får kliva av och ge plats för Centern.
– Det är tråkigt men inte oväntat. Vi har varit inställda på det här ända sedan de borgerliga drev igenom sin budget i december. Men det känns samtidigt orättvist. Vi är väldigt oskyldiga i det här spelet, ändå drabbas vi hårdast, säger avgående landstingsrådet Alf Norberg.
Han har suttit på sin post sedan november 2004 och bland annat varit ordförande i nämnden för tillväxt och regional utveckling. Han är nummer tre i raden av vänsterpartistiska landstingsråd i Gävleborg. Företrädarna har hetat Jerker Svensson och Lotta Lagnander.
Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att göra upp med Centern kan han i sak acceptera men han är mycket kritisk mot metoderna.
– Det är dåligt skött. De har gjort upp utan att prata med oss. Vi har faktiskt ett gällande samarbetsavtal som de bara skiter i, säger han.
Han kallar det "politisk polygami".
– De ingår äktenskap med en ny partner utan att först skilja sig från sin gamla. Det är inte hederligt.
Den borgerliga oppositionen och sjukvårdspartiet är kritiska till Centerns agerande. Partiet "sviker sina väljare", anser de.
– Vi är besvikna på att Centern hellre vill vara ett stödparti för Socialdemokraterna än bedriva borgerlig politik tillsammans med oss, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Mer läsning

Annons