Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanvårdade katter får stanna

/
  • ARKIVBILD Omhändertagna. Här är några av de 24 katter som har omhändertagits på grund av vanvård. Trots att kattägaren tidigare inte skött sina katter får hon behålla tre.

GÄVLE/HOFORSHoforskvinnan har vanvårdat ett 80-tal katter, många av dem så illa att de behövt avlivas.Det har gjort henne ökänd i flera mellansvenska kommuner där hon tidigare bott.

Annons
Men Per Åslund, chef på miljökontoret i Hofors kommun vill fortfarande inte fatta beslut om att omhänderta de tre katterna kvinnan behöll när Ideella djurskyddet i Sandviken-Gävle hämtade 24 katter hos henne i november.
-Det är inte alls aktuellt. Jag tycker att det finns skäl att se de positiva bitarna. Hon gick med på att själv lämna ifrån sig de andra katterna, och nu har hon ju flyttat hit till Hofors där vi har tillsyn över henne. Jag tror att någonting har mognat hos henne, säger han.
Han tror att kvinnan nu kommer att nöja sig med tre katter.
Men en dom från länsrätten i Västmanlands län ger en annan bild av kvinnan.
"I februari 1995 avhystes hon från en lägenhet (&) i Köping på grund av att hennes katter orsakat sanitär olägenhet. Hon flyttade då till Arboga och fick flytta från olika bostäder efter klagomål om hennes katthållning. Den 4 september 1996 flyttade hon efter avhysning på grund av sanitär olägenhet orsakad av hennes katter från en lägenhet (&) i Arboga. Då fanns ett trettiotal katter i lägenheten.
Vid avhysningen från lägenheten (&) i Köping den 28 januari 1997 fanns i lägenheten 43 katter. De var i dålig kondition och saknade både mat och vatten. De var mycket loja och på gränsen till apatiska. I lägenheten, som består av två rum och kök, stank det kraftigt av kattavföring. I stora rummet och i badrummet var det bajs på golven. Det fanns sammanlagt nio kattlådor och i alla var det mycket avföring. Det fanns ingen matskål och mat saknades helt och hållet. Däremot fanns det några vattenskålar". Samma omständigheter mötte ideella djurskyddet när de hämtade katter hos kvinnan i november.
Med de 24 katter de då hämtade har totalt över 100 katter omhändertagits från kvinnan sedan 1995.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons