Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska barnen åka skridskor?

/
  • Att Fridhemsskolans fritids kan ordna skridskoåkning beror på att skolan fått lov att låna den privata lilla skridskobana som föräldrar vid Ekvägen ordnat. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Många barn i Gävle får klara sig utan skridskoåkning i vinter. Det finns få skridskobanor kvar i kommunen.
Förra året försvann 28 skridskobanor. I år sparar barn- och ungdomsnämnden 400 000 kronor genom att lägga ner 15 naturisbanor vid skolorna.

Annons
Jens Leidermark är ordförande för barn- och ungdomsnämnden. Han säger att beslutet att dra in på spolningen av skridskobanorna var av besparingsskäl.

Han tycker att det är olyckligt att skötseln av kommunens skridskobanor är utlagd på flera olika nämnder. Tekniska, Barn- och ungdom samt Kultur- och fritid. Det vore i stället bättre om kommunen tog ett helhetsgrepp, tycker han.
Jens Leidermark säger också att det är bra att det är så många föräldrar som i ställer upp och spolar banor. Det blir mer och mer ideella insatser av den typen.
- Folk tvingas ju till det.

Kultur- och fritidsnämnden spolar några banor. Vid Andersbergs idrottsplats har man gjort i ordning en naturis liksom vid Mariehov i Forsbacka. Isar finns också i Hagaström, vid Brynäsvallen, Testebovallen och i Hamrånge.
- Vi spolar lika mycket isytor som vi gjort de senaste åren, säger nämndordföranden Lars-Göran Ståhl.
De isar som kultur- och fritidsnämnden ansvarar för används dock främst av idrottsföreningar. Det är svårt för barn som vill åka på fritiden att hitta en skridskobana.

För vissa skolor innebär det att idrottsundervisningen måste läggas om. För personalen vid Fridhemsskolans fritids innebär indragningen till exempel att det inte blir lika enkelt att ha skridskoåkning på schemat.
- Det är bedrövligt, säger fritidspedagogen Elisabeth Rydström.
Närmaste stället där det finns en konstfrusen bana är Nynäs. Det är inte lätt att få tid där.
- Dessutom kostar det att åka buss.

Att Fridhemsskolans fritids kan ordna skridskoåkning beror på att skolan fått lov att låna den privata lilla skridskobana som föräldrarna vid Ekvägen ordnat på egen hand.
- Den här isen har min pappa och några till spolat, berättar nioåriga Lisa Enbom.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons