Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård i privat drift splittrar koalition

GÄVLE
Det är nu klart att Gävle och Brynäs hälsocentraler ska fortsätta drivas på entreprenad.

Annons
Men frågan splittrar landstingets rödgröna koalition. Vänsterpartiet är inte med på noterna.
- Skattemedel ska inte användas för att finansiera privata företag, anser Amelia Morey Strömberg, v, förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.
Sedan år 2000 har vårdföretaget Svensk hälsovård drivit Gävle och Brynäs hälsocentraler. Verksamheten finansieras via vårdavtal med landstinget i Gävleborg.

Har fungerat bra
Som GD tidigare berättat avstår företaget från ett frivilligt tilläggsår i avtalet. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle har därför ställts inför frågan om de två hälsocentralerna ska upphandlas på nytt eller inlemmas i landstingets organisation.
En marknadsundersökning har gjorts och den tyder på att det finns flera intressenter till hälsocentralerna. Nämnden beslutade i går att ge klartecken till en ny upphandling.
- Genom mångfald kan man göra pris- och kvalitetsjämförelser som inte är möjligt om alla hälsocentraler drivs av landstinget, säger Ann Lidman, s, ordförande.
De två hälsocentralerna har hittills fungerat bra och det finns ingen anledning att tro att det inte ska fortsätta så, menar hon.
- Landstingets primärvård har redan i dag svårt att uppfylla sitt uppdrag, jag tror inte att de skulle fixa att ta hand om ytterligare två hälsocentraler.
Den här uppfattningen delas inte av koalitionspartnern vänsterpartiet som reserverade sig vid gårdagens sammanträde.

Ser inga fördelar
Enligt Amelia Morey-Strömberg finns inga fördelar med privat drift som inte kan uppnås i offentlig drift. Hon ser tvärtom flera nackdelar. Bland annat hävdar hon att rättssäkerheten är otillräcklig inom privat sjukvård.
Vänsterpartiets markering kan sägas strida mot den gemensamma avsiktsförklaring som koalitionspartierna presenterade när de tillträdde. Men det håller inte Amelia Morey-Strömberg med om. Hon menar att det i avsiktsförklaringen visserligen talas om fler alternativa driftformer men endast som "komplement" till offentligt driven vård.
- Ett komplement är något som behövs. Jag tycker inte att det finns behov av att driva de här hälsocentralerna i privat regi.
Att den rödgröna koalitionen redan efter tre månader uppvisar oenighet i en tung ideologisk fråga är anmärkningsvärt.

Höll masken
Situationen är besvärande för partierna även om deras representanter höll masken vid gårdagens presskonferens.
- Det här är helt okej för mig och påverkar inte vårt fortsatta samarbete. Jag har förståelse och respekt för vänsterpartiets inställning, sade Ann Lidman.
Anbudsförfarandet inleds nästa vecka. Den 19 maj är sista datum att lämna anbud. Den 13 juni fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut. Ny entreprenör tillträder vid årsskiftet.
Avtalet kommer att vara femårigt med möjlighet till ett års förlängning.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons