Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård till asylsökande kostar allt mer

/
  • Arkivbild: SCANPIX Extrakostnad. Den ökande strömmen av asylsökande till Sverige gör att landstingens kostnader för sjukvård åt asylsökande ökar kraftigt. I fjol redovisades kostnader på sammanlagt 265 miljoner kronor i hela landet.

GÄVLELandstingens kostnader för sjukvård åt asylsökande ökar kraftigt. I fjol redovisades kostnader på sammanlagt 265 miljoner kronor i hela landet.

Annons
Staten borde ta ett större ekonomiskt ansvar för den här sjukvården, tycker Sven-Åke Gustafsson, ekonom vid landstinget i Gävleborg.
- I dag räcker inte den ersättning vi får från staten för att täcka kostnaderna, säger han.
Det är i en rapport från Landstingsförbundet som problemet med de stigande vårdkostnaderna tas upp. Utvecklingen beror bland annat på den ökande strömmen av asylsökande till Sverige.
Det finns en överenskommelse mellan landstingen och staten att kostnaderna ska täckas av en statlig ersättning. För varje asylsökande som vistas i ett landstingsområde får landstinget en schablonersättning.
Men de statliga pengarna räcker inte, anser landstingen. Under fjolåret genererade vården av asylsökande ett underskott på 100 miljoner kronor i landstingssektorn.
Enligt rapporten har vårdkostnaderna för de asylsökande kraftigt underskattats. De asylsökande konsumerar betydligt mer hälso- och sjukvård, framförallt sjukhusbunden psykiatrisk vård, än den bofasta befolkningen gör.

Stora skillnader
Det finns stora skillnader i kostnader mellan landstingen. Gävleborg ligger relativt lågt. Här hamnade kostnaden i fjol på 1,6 miljoner kronor. Sedan dess har dock de asylsökande i länet blivit fler - bland annat beroende på inrättandet av flyktingförläggningen i Hofors - och för närvarande beräknas kostnaderna till drygt 600 000 kronor per kvartal.
Sven-Åke Gustafsson betonar att det bakom de officiella siffrorna döljer sig ett mörkertal. Omfattningen på vården till asylsökande är sannolikt betydligt större än vad som redovisas.
Varje vårdenhet ska egentligen föra statistik över alla vårdinsatser som ges till asylsökande. Men detta sker inte fullt ut. Som exempel kan nämnas att det under ett helt år endast finns tre besök från asylsökande redovisade inom barnhälsovården i Gävleborg.
- Det är klart att det i verkligheten är många fler. Men personalen ute i vården tycker kanske inte att de har tid att hålla på och föra statistik över sådana här saker, säger Sven-Åke Gustafsson.
Detta gör att man i Gävleborg inte känner till de egentliga kostnaderna för vården av asylsökande, menar han.
I år har de statliga ersättningsnivåerna för de asylsökandes vård höjts. Om det ger de pengar som landstingen behöver för att täcka kostnaderna återstår att se.
Hur omfattande den här typen av vård blir i ett landsting beror på hur många asylsökande som vistas i området, konstaterar Sven-Åke Gustafsson.
- Som landsting har vi inga möjligheter att påverka detta. Ingen frågar oss innan man startar en ny flyktingförläggning, säger han.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons