Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdavtal försenas

GÄVLEDet är fortfarande oklart hur landstingets sjukvårdspengar ska fördelas nästa år.Vårdavtalen skulle ha varit klara för en månad sedan men är ännu inte underskrivna.

Annons
Sjukhusen tycker att de får för lite betalt för den verksamhet de ska bedriva. Men de kan inte räkna med några tillskott.
- Nej, avtalen ska hållas inom den ram som lagts, säger Lars-Axel Carlsson, budgetchef på landstinget i Gävleborg.
De fyra hälso- och sjukvårdsnämnderna förfogar tillsammans över drygt 3,7 miljarder kronor för 2003. För den summan ska de beställa vård från sjukhus, hälsocentraler och andra vårdgivare i länet.
Förhandlingarna om dessa beställningar har försenats. Det är i och för sig ingen ovanlighet.
Trots att systemet med beställare och utförare har funnits i landstinget i Gävleborg sedan 1994 har man inte lyckats få någon riktig fason på avtalsprocessen.
I år tillkommer en försvårande omständighet: den förestående omstruktureringen av länets sjukvård. Ingen vet exakt hur patientströmmarna kommer att gå och hur arbetsbördan mellan sjukhusen kommer att förändras när Bollnäs sjukhus tappar akutkirurgin men samtidigt blir länscentrum för icke-akuta operationer.

Plus och minus
För länssjukhuset i Gävle blir konsekvensen att man behöver ökade resurser för att kunna ta hand om fler akutfall från södra Hälsingland - samtidigt som man måste släppa ifrån sig operationsresurser eftersom fler Gävlepatienter hädanefter kommer att få sina planerade operationer utförda i Bollnäs.
- Det blir både minus och plus och det krånglar till det, säger Lars-Axel Carlsson.
Roland Johansson, biträdande sjukhusdirektör vid länssjukhuset i Gävle-Sandviken, anser att den här delen av avtalsdiskussionerna måste lyftas upp till landstingsstyrelsen.
- Eftersom de är ansvariga för hela sjukvårdsöversynen är det rimligt att de avgör hur resursfördelningen ska se ut, säger han.
De ordinarie avtalsförhandlingarna avslutades i förra veckan. Sjukhusen var inte nöjda med resultatet när det gäller ekonomin och skrev därför inte under avtalsförslaget.
Exakt hur stor differensen är mellan nämndernas bud och sjukhusens krav råder det delade meningar om. Enligt Lars-Axel Carlsson handlar det om 80-100 miljoner kronor.

Vill ha extra betänketid
Ann Lidman, s, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle, säger att ledningen för länssjukhuset begärt extra betänketid för att se över konsekvenserna av avtalsförslaget.
- De måste se vad de kan dra ned på i verksamheten. Vi har lämnat förslag på vad de kan titta på, säger hon.
För länssjukhusets del finns pengar att spara bland annat på medicinkliniken, anser hon.
- Jämfört med invånarna i västra Gästrikland har gävleborna en hög konsumtion av internmedicinsk vård.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons