Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården står beredd

GÄVLE
Det finns beredskap inom sjukvården i Gävleborg att ta hand om patienter med den allvarliga asiatiska lunginfektionen SAL. Misstänkta fall ska utredas vid länssjukhusets infektionsklinik i Gävle.

Annons
- Vi har fått förfrågningar från personer som kommit hem från resor i Asien, men ännu har vi inte haft några patienter med sjukdomen, säger Bo Sundelöf, läkare vid infektionskliniken.
De utbrott av SAL, svår akut lunginfektion, som rapporterats från Asien har skapat oro världen över. Smittan har spridits och enligt nyhetsbyrån AFP har 550 personer i världen smittats hittills. Sjukdomen kan leda till döden - hittills har 14 dödsfall rapporterats - och det finns ingen känd verksam behandling.
I Sverige gäller att personer som kommit hem från en Asienresa och har över 38 graders feber och hosta eller andra luftvägssymptom ska kontakta infektionsklinik för undersökning. Eftersom ingen ännu med säkerhet vet vad SAL är för typ av sjukdom och vad den orsakas av har ett antal kriterier satts upp för att definiera misstänkta fall.
- Får vi patienter som uppfyller kriterierna kommer vi att lägga in dem och isolera dem, säger Bo Sundelöf.

"En tidsfråga"
Göran Hedin, smittskyddsläkare i Gävleborgs län, tror att det är en tidsfråga innan det första misstänkta fallet dyker upp i länet.
- Definitionen av sjukdomen är så bred att den stämmer in på väldigt många infektioner, till exempel influensa och vanlig lunginflammation, säger han.

Globalt samarbete
Många falska fall av SAL kommer sannolikt att hittas den närmaste tiden. Syftet med den vida definitionen av sjukdomen är att fånga in så många fall som möjligt. Ju fler man hittar, desto större är möjligheten att spåra en gemensam nämnare och i förlängningen ta fram en effektiv behandling, menar Göran Hedin.
- Det kan ta tid, säger han och nämner legionärssjukan som ett tidigare exempel på en ny, okänd sjukdom som plötsligt dök upp. Det dröjde flera år innan orsakssambanden kunde klarläggas.
- När det gäller SAL finns ett globalt samarbete som inte funnits tidigare. Det gör att det kan gå att komma fram fortare den här gången, säger Göran Hedin.
Han tycker inte att det finns fog för någon oro bland allmänheten. Sjukdomen är inte särskilt smittsam och de flesta som insjuknat i Asien har varit sjukvårdspersonal, påpekar han.
I Sverige avråder man inte från resor till Asien. Göran Hedin tycker dock att man som Asienresenär kan iaktta viss försiktighet.
- Man ska inte i onödan riskera att råka ut för en olycka och hamna på sjukhus. Är man ovan bör man avstå från att köra bil eller motorcykel.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons